Місцеві громади можуть фактично втратити вплив на надання дозволів на розробку надр » Новини Житомира
 
 


Місцеві громади можуть фактично втратити вплив на надання дозволів на розробку надр

Автор: news_maker від 16-02-2016, 17:38, переглядів: 1 200

Місцеві громади можуть фактично втратити вплив на надання дозволів на розробку надр

Житомирська обласна рада збирається оскаржувати цю норму. Під час засідання координаційної ради при Житомирській обласній раді, яка зібралася у новому складі вперше після місцевих виборів 2015 року, заступник голови облради Наталія Рибак нагадала про зміни у законодавстві, що стосуються надання дозволів на користування надрами: "Тепер Держгеокадастр нам присилає лист, в якому пише, що до них звернулась така-то компанія, яка хоче отримати дозвіл на розробку бурштину, повірте мені, вони вже так прямо і пишуть: "розробку бурштину в такому-то районі, на території таких-то сільських рад. І якщо ви впродовж 60 днів нам не повідомите про ваше рішення, ми будемо враховувати, що це мовчазна згода".
Наталія Рибак поінформувала, що на сьогодні таких листів вже прийшло чотири, вони стосуються земель в Овруцькому районі і питання необхідно вирішувати терміново: "Якщо ви не погоджуєтесь, тоді повинна бути позачергова сесія сільської ради, де ви відмовляєте, і сесія районної ради. Бо сьогодні юридично нам відмовити за 60 днів буде надзвичайно важко, якщо не буде ваших листів. Стосовно тих листів, які вже прийшли, якщо ми до 2 березня не надамо відповіді, вони рахують, що це мовчазна згода".

Голова обласної ради Анжеліка Лабунська сказала, що затверджені зміни фактично позбавляють місцеві громади впливу як на надання дозволів, так і на їх отримувачів, унеможливлюють укладання соціальних угод, завдяки яким могли виділятися кошти на розвиток громад. Крім того, якщо діяти в законодавчому полі, 60 днів – дуже малий термін для скликання сесій і розгляду питань про надання дозволів на користування надрами. Голова обласної ради зазначила, що має претензії до законності подібного рішення і планує оскаржити його в судовому порядку: "Були внесені зміни до Постанови Кабінету міністрів про порядок надання дозволу. Тепер розповідають, що у них там дерегуляція діяльності, а вони сьогодні взагалі порушують Кодекс України Про надра. Я дала завдання юридичному департаменту обласної ради підготувати позовну заяву про визнання недійсною Постанови Кабінету міністрів, там є порушення і Конституції, і законів. До кінця цього тижня я до Адміністративного суду обов'язково подам позовну заяву", – пообіцяла голова обласної ради Анжеліка Лабунська.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: