В Житомирі на обласній колегії підсумували роботу галузі культури » Новини Житомира
 
 


В Житомирі на обласній колегії підсумували роботу галузі культури

Автор: news_maker від 15-03-2016, 17:48, переглядів: 1 282

В Житомирі на обласній колегії підсумували роботу галузі культури

Традиційно цей захід проводиться в березні. Працівники закладів культури та управління культури ОДА зібралися у великій залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича. Приємним моментом стало нагородження кращих колективів Житомирщини обласною відзнакою "Золоті джерела" за досягнення в галузі культури за звітний 2015 рік. Диплом та пам'ятну розписну таріль вручали в 14 номінаціях за досягнення у бібліотечній, музейній, театральній справі, образотворчому та музичному мистецтві, концертній, просвітницькій діяльності, естетичному вихованні підростаючого покоління. Цього року особливо відзначили колективи, які дієво підтримують волонтерський рух: допомагають українському війську, родинам загиблих та пораненим учасникам АТО. " Я вдячний своїм колегам за те, що вони проводять велику благодійницьку роботу, виступаючи, в тому числі, і на передовій, і в військових шпиталях. Я не можу не сказати слова вдячності таким колективам, яке наше легендарне "Сонечко", яке своїми благодійними концертами за кордоном і тут в Житомирі заробило вже 1 млн. грн. і віддали ці кошти пораненим. Це й наша хорова капела "Орея". А загалом галузь культури благодійними концертами наших колективів, дитячих і дорослих, допомогла вже більш ніж на 3 млн. грн., і, не афішуючи це особливо, роблять цю величезну роботу", – розповів начальник управління культури Житомирської ОДА, народний артист України Юрій Градовський.
Серед помітних досягнень пройдешнього року керівник галузі відмітив те, що вдалося зберегти і навіть розширити масові фестивальні заходи: " Ми широко відзначили фестивалем 100-річчя з дня народження Святослава Ріхтера, фестивалем "Романівська весна" – 120-річчя з дня народження Максима Тадейовича Рильського. А крім того, як їх називають, містечкові фестивалі. От я приклад наведу: на фестиваль хорової музики "Мамина вишня" у місті Баранівка, ми, навіть не чекали, приїхали більше 45 колективів. Ми також провели фестиваль хореографічного мистецтва у селищі Іршанськ, приїхало більше 100 дітей, більше 30 колективів. І цю тенденцію ми будемо продовжувати і в цьому році".

Водночас, за словами Юрія Градовського, труднощі з фінансуванням галузі диктують певні кроки щодо оптимізації мережі закладів культури в сільській місцевості, де значно скоротилася чисельність населення. За офіційними даними управління культури ОДА в 2015 році на Житомирщині закрито 19 клубних закладів системи Міністерства культури та 1 відомчий – клуб Липнинського спиртзаводу в Лугинському районі. Водночас, органи місцевого самоврядування в Андрушівському районі віднайшли можливість відремонтувати і відкрити центр дозвілля (клубного типу) в с.Камені (на базі приміщення бібліотеки). Упродовж року також відбулися зміни статусу закладів культури і наразі в області нараховується 3 Палаци культури, 447 Будинків культури, 558 клубів, 13 Центрів культури і дозвілля.

Довідково. Станом на початок року в області налічується 880 публічних бібліотек. Мережа у порівнянні з попереднім роком зменшилась на 33 одиниці. В системі естетичного виховання діють 39 шкіл та 2 вищих навчальних заклади I ступеня акредитації (Житомирський коледж культури і мистецтв ім. І. Огієнка та Житомирське музичне училище ім. В.Косенка). В установах культури і мистецтва області працює 5929 осіб, з них 2214 – у сільській місцевості. На повну ставку працюють 3930 осіб. Решта – на умовах неповної зайнятості, зокрема, 320 осіб на 0,25 ставки посадового окладу.

В Житомирі на обласній колегії підсумували роботу галузі культури
В Житомирі на обласній колегії підсумували роботу галузі культури
В Житомирі на обласній колегії підсумували роботу галузі культури

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: