Журналістам показали причини всихання соснових лісів на Житомирщині » Новини Житомира
 
 


Журналістам показали причини всихання соснових лісів на Житомирщині

Автор: news_maker від 8-06-2016, 16:51, переглядів: 1 292

Журналістам показали причини всихання соснових лісів на Житомирщині

7 червня, Держлісагентство та Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства організували для журналістів прес-тур у ліси Малинського району, де вчені та лісники продемонстрували, як всихають соснові ліси.

У заході взяли участь перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич та начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

Під час поїздки лісами Малинського району журналістам показали, як комахи знищують 92-річні сосни. Жуки-короїди знищують кору стовбура, прогризають діри та заражають дерево грибками. Дерево жовтіє, скидає кору і всихає. Після цього шкідники перебираються на здорові сосни.

Деревина такого дерева не придатна для будівництва чи меблів, вона покрита дірками та заражена грибком.

На сьогодні єдиний метод боротьби – санітарні рубки, коли повністю вирізають заражену ділянку. Залишаються лише листяні породи дерев.

Проте Христина Юшкевич наголосила, що розроблені зміни до Санітарних правил в лісах України, які стосуватимуться обмеження суцільних санітарних рубок винятково випадками очевидної природної стихії, наприклад, вітровалів, буреломів, масового всихання. Вони застосовуватимуться лише як вимушена і безальтернативна дія, в інших випадках – будуть заборонені.

«Лише у випадках, коли не можна боротися зі шкідниками біологічними засобами, буде застосовано суцільну санітарну вирубку. В інших випадках така вирубка не дозволятиметься. Держлісагентство серйозно налаштоване на те, щоб удосконалити правила санітарно-оздоровчих заходів у лісах з метою унеможливлення будь-яких зловживань», – зазначила Христина Юшкевич.

В останні роки сосну саджають поряд з листяними породами дерев. Це дозволяє знизити ризики зараження. Також лісники запевняють, що на місці санітарних рубок протягом року висаджуються нові саджанці.

У цьому році на території Житомирщини вже проведено санітарні заходи га площі 7,7 тис. га.

Журналістам показали причини всихання соснових лісів на Житомирщині

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: