В наступному році у Житомирі презентують унікальну колекцію, що може стати гордістю всієї області » Новини Житомира
 
 


В наступному році у Житомирі презентують унікальну колекцію, що може стати гордістю всієї області

Автор: news_maker від 27-12-2016, 18:05, переглядів: 1 187

В наступному році у Житомирі презентують унікальну колекцію, що може стати гордістю всієї області

Про це розповіла голова обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавців Інна Величко. Йдеться про реконструкцію унікальних предметів трипільської культури, так званих "трипільських біноклів":
"Таких біноклів немає в жодній цивілізації світу. Їхнє призначення остаточно ніхто не довів, але більшість науковців схиляються до думки, що вони використовувалися для ритуальних якихось цілей. Їх знайдено дуже багато і це, можна так сказати, є візиткою трипільської культури. Вони мають різну форму, вони мають різний розпис або взагалі без розпису. І ми вирішили відтворити ці біноклі".

Розпочали цю роботу житомирські митці під керівництвом майстрині Людмили Смолякової – засновниці нового напрямку в українському мистецтві, реконструкції трипільської кераміки. За словами Інни Величко, у доробку Людмили Смолякової – колекція з понад трьох тисяч експонатів-реконструкцій. І у Житомирі триває робота по створенню нової колекції:

"Вже більше десятка біноклів зліплені. Зараз вони сушаться, потім будуть випалюватися. Це буде єдина колекція в Україні, якою, мабуть, буде пишатися Житомирська область. Перша її презентація буде у 2017 році, можливо, навесні. Можливо, ще навіть не буде випалу, але вже можна буде побачити цю колекцію. Вона буде, напевно, в Домі української культури".

Серед перших експонатів майбутньої колекції – трипільський бінокль, виліплений народним художником України Юрієм Камишним за ескізом нашого земляка Олега Ольжича, чиїм основним науковим інтересом як дослідника-археолога була саме "культура мальованої кераміки", як називали на початку ХХ століття трипільську культуру.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: