У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію » Новини Житомира
 
 


У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію

Автор: news_maker від 14-02-2017, 15:43, переглядів: 3 753

У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію

Унікальну обсерваторію з обертальним куполом відкрили житомирській ЗОШ №8. Аналогів такої обсерваторії немає в Україні.
Обсерваторія стане центром для різноманітних навчальних занять учнів різних шкіл, педагогів та науковців міста Житомира.
Житомирський міський голова Сергій Сухомлин зауважив, що завдяки такій обсерваторії у місті з’являться нові Сергії Павловичі Корольови.
«Ми можемо утеплювати школи, міняти вікна, покращувати матеріальну базу, але у першу чергу ми маємо давати дітям знання. І основна задача таких об’єктів зацікавити дітей і привити їм любов до науки, - каже мер. Було багато скептиків, які говорили, що місту це не потрібно і у нас нічого не вийде. Тепер коли діти навчаються і працюють в обсерваторії, вирішують різні задачі - це надихає і тепер ми розуміємо, що все було зроблено правильно».
В обсерваторії вже розпочалися заняття факультативу та астрономічного гуртка для учнів.
З березня цього року запроваджується проведення міжшкільного факультативу, відкритих уроків та занять, виконання практичних робіт в рамках пошуково-дослідницької роботи Малої академії наук, підготовлені екскурсоводи для здійснення екскурсій.
«Завдяки таким крокам Житомир став лідером у шкільній астрономії. Це традиції нашого міста. Для наших дітей зорі стали трохи ближчими», - наголосив Сергій Сухомлин.
Загальноосвітня школа № 8 співпрацює з Житомирським державним університетом ім. І.Франка, Житомирським військовим інститутом імені С.Корольова, музеєм космонавтики ім. С.П. Корольова, Андрушівською обсерваторією, міським центром науково – технічної творчості учнівської молоді, закладами освіти.
ЗОШ № 8 міста Житомира побудована в 1937 році. Особливістю будівлі є башта на даху, яка довгий час використовувалась для пожежного спостереження. З 1956 року у башті розташований гравіметричний пункт, де відбувалися вимірювання сили земного тяжіння для створення координатної сітки міста.
Тривалий час башта не використовувалася. У 2014 році директор школи Арендарчук В.В. запропонував облаштувати обсерваторію. Ідею підтримав міський голова Сухомлин С.І. та депутати Житомирської міської ради. Реконструкцію башти на замовлення управління капітального будівництва проводила фірма «Гарант - С». Під час реконструкції об’єкта освоєно 1 млн. 350 тис. гривень.
У 2016 році Житомирська міська рада з бюджету розвитку виділила 250 тис. грн. на придбання технічного оснащення обсерваторії:
телескоп СелестронEdgeHD800CG - 5 (самонавідний, вбудований GPS-модуль, програма дистанційного управління телескопом NexRemote и кабель телескоп-компьютер, обладнаний фотокамерою, для спостереження за об’єктами далекого космосу). Встановлений стаціонарно під куполом, включений в мережу з комп’ютерами обсерваторії та комп’ютерним класом школи;
телескоп учнівський ArsenalLand&Sky 707AZ2W (аматорський телескоп-рефрактор для спостереження поверхні Місяця, фаз Меркурія, полярних шапок Марса, кільця Сатурна та його супутників);
переносний телескоп (виноситься на балкон башти за необхідності візуальних спостережень);
планетарій VixenSpase 800Mдля спостереження проекції зірок небесної сфери, сузірь, обертається (повний оберт за 3 хвилини);
додаткове обладнання : ССD камера, набор окулярів та фільтрів Celestron 1.25;
навчально комп’ютерний комплекс: 6 учнівських та 1 учительський – 6 ПК;
мультимедійна дошка, проектор.



У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію
У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію
У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію
У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію
У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію
У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію
У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію
У Житомирі відкрили унікальну обсерваторію

Категорія: Новини / Відео / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: