Голова ОДА анонсував 20% компенсацію на встановлення приватних сонячних електростанцій » Новини Житомира
 
 


Голова ОДА анонсував 20% компенсацію на встановлення приватних сонячних електростанцій

Автор: news_maker від 2-03-2017, 17:58, переглядів: 1 140

Голова ОДА анонсував 20% компенсацію на встановлення приватних сонячних електростанцій

Голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич виступив з ініціативою компенсації 20% тіла кредиту із обласного бюджету на встановлення приватних сонячних електростанцій, а також 15% на сонячні панелі і батареї.

Про це він повідомив під час робочої наради 02 березня 2017 року.

«Ми маємо ставати більш енергонезалежними – від тарифів, і загалом від газу та електропостачання, яке повинні ощадно споживати. Вихід – використовувати альтернативну енергетику. Ми готові тим родинам, які вирішать встановити сонячні міні-електростанції, з обласного бюджету компенсувати 20% від тіла кредиту. Ми маємо не просто рухатися в ногу з часом, а й робити кроки в майбутнє. Чому б не почати це із 2017 року?», – сказав голова ОДА Ігор Гундич та дав доручення департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва готувати зміни до обласної програми з енергоефективності.

Зміни до програми планують внести вже на черговій сесії обласної ради. Це дозволить жителям області вже із квітня-травня 2017 року встановлювати сучасне обладнання (дахові панелі, батареї, приватні сонячні електростанції) із 15-20% компенсацією з обласного бюджету та можливістю залучення коштів державного бюджету.

До прикладу, якщо 4-кіловатна електростанція обійдеться домогосподарству у 160 тис.грн., то компенсація із обласного бюджету складе понад 30 тис. грн.. Така альтернативна електростанція зможе забезпечувати електроенергією одну середньостатистичну родину. До речі, електроенергію від енергії сонця родина на власний вибір зможе продавати на умовах «зеленого тарифу» державі, користуючись централізованим електропостачанням.

На встановлення сонячних батарей та панелей (без можливості виробництва електроенергії на «продаж» державі, лише для забезпечення власного домогосподарства) жителі області зможуть залучити 15% від тіла кредиту компенсації із обласного бюджету та ще до 40% компенсувати із державного бюджету, що робить програму вдвічі вигіднішою, особливо в умовах підвищення вартості електроенергії. Адже більшу частину (до 55% кредиту) родина компенсує. Решту сплачує самостійно, при цьому більше не платить за електропостачання.

Голова ОДА Ігор Гундич сподівається, що ідею відповідального енергоспоживання та використання сонячної енергії підтримають депутати обласної ради.

Зважаючи, на популярність програми енергоефективності у минулому році, цьогоріч до виділеного 1 мільйона гривень планують спрямувати додаткові кошти та надалі збільшувати загальну суму програми залежно від попиту з боку громадськості.

Довідково: за минулий рік жителі Житомирщини оформили 3339 «теплих» кредитів на енергомодернізацію житла на загальну суму більше 50 млн грн. Із обласного бюджету на «теплі» кредити у 2016 році спрямовано 3,5 млн грн. На 2017 рік програмою передбачено 1 млн грн.. На чергову сесію обласної ради планують внести пропозицію щодо додаткового спрямування ще 1 млн.грн..

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: