У Житомирі до Дня музеїв показали раритетні кінохроніки про місто та вінок Пушкіна » Новини Житомира
 
 


У Житомирі до Дня музеїв показали раритетні кінохроніки про місто та вінок Пушкіна

Автор: news_maker від 18-05-2017, 15:06, переглядів: 1 096

У Житомирі до Дня музеїв показали раритетні кінохроніки про місто та вінок Пушкіна

В літературно-меморіальному музеї Володимира Короленка у Житомирі напередодні Дня музеїв, який відзначається 18 травня, презентували кінохроніки 1953 та 1973 років – фільм про Володимира Короленка та два сюжети: про відкриття музею та пам'ятника письменнику у Житомирі. Плівки знайшов у Державному кінофотоархіві наш колега Сергій Бовкун:
"Ми повертаємо із забуття одразу три хронікальні сюжети, які стосуються особи нашого земляка Володимира Короленка. Ці хронічки лежали в архіві столичному багато років, ніким не бачені, ніким не досліджувані. І я їх там в каталозі архівному знайшов".

Далі, щоб ці кінохроніки побачили люди, необхідно було знайти мецената, який би заплатив за оцифровку матеріалів. Такою людиною виявився очільник обласного німецького національно-культурного товариства Володимир Піньковський:
"Я був здивований, що в кіноархівах є багато плівок, які сьогодні не можуть побачити житомиряни, поціновувачі. І необхідні просто вкладення, щоб оцифрувати. Тому я з радістю до цього долучився, адже ми робимо не так багато добрих справ у своєму житті. А залишити, ідновити хронічку мені здається, теж є важливим".

Продемонстровані в музеї Короленка сюжети 1973 року тепер можна знайти в мережі Інтернет. Щодо фільму про Короленка, як сказав Сергій Бовкун, не вдалося домовитися зі студією про авторські права. Тому в Інтернеті його не буде, але для домашнього перегляду копію можна взяти в музеї. Також до Дня музеїв в музеї Короленка на два дні зробили доступним для перегляду ще один раритет, що зберігається в запасниках краєзнавчого музею – срібний вінок, яким був увінчаний пам'ятник Пушкіну в Житомирі в день відкриття, 26 травня 1899 року. Цей подарунок на знак пошани поету зробила польська громада Житомира. Крім цього, в музеї відкрилась традиційна виставка творчих робіт учнів житомирської художньої школи, серед яких є й роботи викладача школи Наталії Королевич.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: