У Музеї космонавтики до 110 річниці з дня народження Олега Ольжича відкрили тематичну виставку » Новини Житомира
 
 


У Музеї космонавтики до 110 річниці з дня народження Олега Ольжича відкрили тематичну виставку

Автор: news_maker від 8-06-2017, 12:44, переглядів: 924

У Музеї космонавтики до 110 річниці з дня народження Олега Ольжича відкрили тематичну виставку

Більшість житомирян знають Олега Ольжича як поета, громадського та політичного діяча, переконані організатори експозиції. Проте маловідомим фактом лишається те, що видатний житомирянин значну частину свого життя присвятив вивченню археології, а саме трипільської культури (цивілізації, яка існувала на території сучасної України, Румунії та Молдови з V по III тисячоліття до нашої ери). Тому дана виставка присвячена саме дослідницькій діяльності Олега Ольжича, розповідає голова громадської організації "Архео" Надія Трускавецька:
"Ми його знаємо більше як поета. Так, він писав поезії. Але його основна професія – археолог. Він був доктором археологічних наук. І це, на жаль, мало відомо житомирянам. Його здобуток був настільки важливим, що навіть зараз він має значення для археології. Він у своїх працях виклав і систематизував ті археологічні знахідки, які зберігалися у Кракові та Відні, і які він сам здобув на археологічних розкопках".

Експозиція складається з кількох тематичних банерів, які розповідають про вклад Олега Ольжича в розвиток археології, та зразків трипільської кераміки, які виготовила майстер народної творчості Людмила Смолякова за власними замальовками Олега Ольжича. Ці тарілки, глечики та обереги є максимально точним відображенням речей, які використовували в побуті трипільці кілька тисяч років тому, кажуть працівники музею. Також вони зазначають, що орнаментами на керамічних виробах трипільці намагалися відтворити явища природи і те, яким вони уявляли для себе Космос:
"На жаль, до нашого часу не дійшли тексти, не дійшли аудіовізуальні або відео джерела. Тому уяву наших предків про Космос і про будову Всесвіту, про місце людини в ньому ми можемо побачити тільки в матеріальних джерелах. А саме в кераміці, малюнках, скульптурі, рештках поховань".

Виставка, присвячена археологічній діяльності Олега Ольжича, буде експонуватися в Музеї космонавтики до 6 липня.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: