За останні п'ять років кількість донорів на Житомирщині зменшилася на 20 % » Новини Житомира
 
 


За останні п'ять років кількість донорів на Житомирщині зменшилася на 20 %

Автор: news_maker від 16-06-2017, 11:26, переглядів: 735

За останні п'ять років кількість донорів на Житомирщині зменшилася на 20 %

Такі невтішні цифри озвучила під час прес-конференції, присвяченої Всесвітньому дню донора, заступник головного лікаря Житомирського обласного центру крові Алла Островська. За її словами, часто це є наслідком недостатньої обізнаності та вмотивованості населення, яке не знає, наскільки насправді важливим є донорство. Разом з тим, каже Алла Островська, нині ситуація складається таким чином, що якщо переливання потребує кожна третя людина, то бути донором може тільки кожна двадцята. Пов'язано це, в першу чергу, із станом здоров'я населення і соціальними чинниками. За 2016 рік в обласному центрі крові прийняли дванадцять тисяч донорів, п'ять років тому ця цифра коливалася в межах 20 тисяч.
"Потреба починається уже із пологових будинків і не зникає упродовж усього людського життя. Використовується донорська кров і в реанімаційних відділеннях, і в хірургії, при лікуванні поранень, отриманих внаслідок різних аварій, техногенних катастроф. Всі ми знаємо, що зараз відбувається на сході нашої держави. Там теж при потребі виникає питання використання компонентів донорської крові. І саме через те, що ці компоненти ми не можемо замінити нічим, нам потрібен донор".

Зберігати компоненти крові можна лише визначену кількість часу. Для еритроцитів, наприклад, цей строк складає всього 35 днів. Потому їх уже не можна використовувати, а значить, знову потрібні добровольці для здачі крові. Регулярні добровільні донори є найбільш безпечною групою донорів, оскільки серед них визначається найнижча розповсюдженість інфекцій, що передаються через кров. Військовослужбовець Володимир Романець – Почесний донор України. Вперше кров здав у 26 років – тоді потрібна була допомога сім'ї його колеги – і ось уже 16 років поспіль продовжує займатися цією благородною справою, закликаючи до неї й інших громадян:
"У нас у військовослужбовця захворіла мама і треба було 8 донорів. Мені тоді сказали: ну що, підеш здавати? А я до 26 років боявся, коли в мене кров з вени брали, але думаю: треба спробувати себе перебороти. От так я спробував. А потім сталося так, що у цього ж колеги захворіла вагітна дружина. То ми вже через тиждень поїхали здавати, а нам кажуть: "Куди ви їдете? Через тиждень здавати не можна. Треба максимум два місяці. І так я якось подумав: ну, давай спробую ще раз здати. І так я вже 16 років здаю кров. Не боюся і агітую в армії. Кажу: "Хлопці, йдіть здавайте, бо ж нічого немає дорожче за людське життя".

Лікарі наголошують: періодична здача крові не шкодить людині. Навпаки – є корисною, адже організм отримає стимул до оновлення крові, в той час як кожна здана порція може врятувати чиєсь життя. Загалом в Україні нараховується більше 100 тисяч осіб, які здобули звання "Почесний донор України", з них 2 тисячі – жителі Житомирщини. Більше 60 осіб є Заслуженими донорами – це ті, хто безоплатно здав кров або її компоненти 100 і більше максимально допустимих доз. На Житомирщині таких четверо – саме їм, а також ще кільком "Почесним донорам" у Всесвітній день донора обласний центр крові вручив Подяки за підтримку донорського руху на Житомирщині.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: