В Житомирському районі пошуковці виявили масове поховання жертв червоного терору » Новини Житомира
 
 


В Житомирському районі пошуковці виявили масове поховання жертв червоного терору

Автор: news_maker від 23-06-2017, 11:12, переглядів: 1 070

В Житомирському районі пошуковці виявили масове поховання жертв червоного терору

Тіла загиблих знайшли на території колишнього села Великий Шумськ поблизу військового полігону. Село, перші згадки про яке датуються 15 сторіччям, було знищене на початку 50-х років минулого століття – тоді радянська влада вирішила побудувати тут військовий полігон. 86-річний Микола Іванович Михалюк, житель Великого Шумська, нині – житомирянин, згадує, що все відбулося за лічені дні:
"Я пам'ятаю. Другого травня 1952 року почали його виселяти і 22 травня не залишилося і кореня навіть, виселили всіх. Виселяли так – по Житомирській області скільки треба машин – п'ять, десять? На тобі десять машин безплатно, за межі Житомирської області вже платили гроші. В основному переїхали до Гришківців, сімей шістдесят, Мартинівки, це вже Пулинський район зараз, а то по сусідніх селах – Тетерівка, Перлявка, Корчак, на Мальованку 120 сімей".

Про іншу трагедію, якої зазнав Шумськ, свідчать розкопки, що ведуться представниками історико-патріотичного об'єднання "Пошук". Пошуківці виявили на цій території масові поховання. Знайдено останки 97 тіл, яким за результатами експертизи, приблизно 90 років, тобто періоду встановлення радянської влади, продрозкладки та колективізації, каже секретар Житомирської обласної організації "Пошук" Андрій Савчук:
"Все збігається до часу це або політика військового комунізму, тобто, час громадянської війни або вже після громадянської війни, коли насаджувалася більшовицька ідеологія".

Серед знайдених останків переважно тіла жінок і дітей, рідше – чоловіків похилого віку. Убивали людей з особливою жорстокістю, відзначають пошуківці Владислав Кругляк та Олександр Ловинюк:
"Видно, що пробитий череп в районі лобу тупим ромбовидним предметом. Тут переважно жінки і діти. Причому вбиті дуже жорстоко. Навіть скажемо так, манера вбивати енкаведешна, тобто, навіть кулі шкодували, вони їх просто забивали не знаю чим – сокирами, шаблями, кололи штиками і роздягненими, як я розумію, скидали в цю яму, тому що ми тут нічого не знайшли".

Пошуківці за роки своєї діяльності віднайшли багато останків тіл, це переважно солдати, які загинули в роки Другої світової війни, але не були належним чином поховані. Та тіла, знайдені на території колишнього Великого Шумська, їх особливо вразили, зізнається керівник Житомирської обласної організації "Пошук" Олександр Ловинюк:
"У мене багато хлопців пройшли війну і вони тут працювали, ви знаєте, люди плакали. Тому що дійсно дуже важко це все бачити. Війна – це ти знаєш, на що ти йдеш, а тут…".

Фінансову підтримку для проведення пошукових робіт надала Житомирська районна рада. Після завершення розкопок всі знайдені останки перенесуть на кладовище і поховають за християнським звичаєм.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: