У Житомирському районі починають боротьбу із рослинами-шкідниками » Новини Житомира
 
 


У Житомирському районі починають боротьбу із рослинами-шкідниками

Автор: news_maker від 8-09-2017, 20:30, переглядів: 1 623

У Житомирському районі починають боротьбу із рослинами-шкідниками

Останніми роками у нашому районі склалася критична ситуація із розповсюдженням рослин-шкідників, які одночасно є надзвичайно сильними алергенами. Однією із основних проблем у цьому відношенні є АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА (Ambrosia artemisiifolia L.) - однорічна ярова рослина зовні схожа на полин гіркий. Батьківщина її - Північна та Середня Америка. В Україні з’явилася в Дніпропетровській області в 1914-1918 роках, де вирощувалась як лікарська рослина.

Амброзія полинолиста - один з небезпечних карантинних бур'янів, однорічна рослина родини складноцвітих. Амброзію полинолисту можна зустріти на узбіччях доріг, вздовж залізниці. Зовні рослина схожа на полин гіркий, вся опушена, стебло пряме, гіллясте, листки черешкові перисто-розсічені, верхній бік листової пластинки зелений, нижній - сірий, опушений.
Шкідливість амброзії у регіонах її масового поширення надзвичайно велика. Це — зниження врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності пасовищ, засмічення врожаю, погіршення якості кормів, а також негативний вплив на здоров’я людей. Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном, адже пилок амброзії викликає у людей захворювання на амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від нього страждає величезна кількість населення. Люди втрачають працездатність, у них набрякають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, з’являються нежить та сльозотеча - явища різко вираженого алергічного риніту, кон'юнктивіту. У деяких, особливо сприйнятливих, людей амброзія може стати причиною виникнення бронхіальної астми, надто небезпечна вона для маленьких дітей. У надчутливих людей (алергетиків) пилок та інші частини рослин амброзії можуть викликати дерматит. Нерідко виникають мігренозні стани зі значним головним болем.
Близько 25% населення - алергіки, а саме на амброзію алергія приблизно у 5-10% населення. Згідно з дослідженнями 25% алергіків на амброзію стають астматиками. Середньостатистичний алергік витрачає за сезон 500-600 грн. за ліки (більш забезпечені витрачають 2-3 тисячі, так як купують більш дороговартісні ліки). Тобто в сезон жителями Житомирського району витрачається близько 2 млн. грн.
Європейська організація із карантину та захисту рослин (ЄОКЗР) у 2004 р. внесла амброзію у Список інвазивних чужорідних рослин. Рослини з цього списку мають високий потенціал поширення, становлять серйозну загрозу для культурних рослин, довкілля та біорізноманіття і зрештою можуть стати причиною інших шкідливих соціальних наслідків у регіоні.
Розмножується амброзія лише насінням. Добре розвинені рослини можуть давати по 30-40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 100-150 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть. Має розтягнутий період сходів. За сприятливих умов сходи можуть з'являтися упродовж всього вегетаційного періоду. Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані водними потоками, вітром, птахами, на колесах транспортних засобів, взутті людей. У вільні від шкідливого бур’яну регіони амброзія полинолиста може бути занесена із засміченим вітчизняним та імпортованим насіннєвим і продовольчим зерном, продуктами його переробки (соєвим шротом, комбікормами тощо), відходами від переробки насіння сільськогосподарських культур (макухою соняшнику тощо), з сіном, соломою, силосом, у тому числі і з підстилкою у вантажних автомобілях, із розсадою та іншими матеріалами.
Амброзія полинолиста поглинає вдвічі більше вологи, ніж культурні рослини, спричинює значне усихання та збіднення ґрунту. Розвиваючи потужну надземну масу і міцну кореневу систему, амброзія пригнічує культурні рослини і споживає із ґрунту велику кількість поживних речовин. Крім конкуренції за елементи живлення і вологу, амброзія впливає як на проростання насіння, так і на ріст та розвиток культурних рослин. Рослини амброзії мають прямі жорсткі стебла, через які ускладнюється збирання зернових та інших культур сільськогосподарськими машинами, такими як зернозбиральні комбайни. У разі збирання врожаю засмічених посівів пізньостиглих культур (соняшник, кукурудза) у нього потрапляє насіння амброзії, відокремити яке досить важко. Процес очищення насіннєвого матеріалу потребує додаткових витрат. Засмічення посівів кормових трав, а також луків і пасовищ призводить до зниження якості заготовленого корму. У надземній частині рослин амброзії міститься від 0,07 до 0,15% гірких речовин і ефірних масел, тож за потрапляння бур’яну в корм дійних корів їхнє молоко і молочні продукти можуть ставати гіркими на смак, а також мати неприємний запах. Амброзія здатна виділяти хімічні сполуки, які пригнічують проростання таких культур, як горох, квасоля, кукурудза і соняшник (алелопатія).
Відсутність достатніх дієвих заходів, спрямованих на боротьбу з цим злісним бур’яном, може призвести до масових алергічних захворювань серед населення, а також до масового розповсюдження його на території району.
Саме тому 6 вересня в райдержадміністрації було проведено нараду, де серед іншого розглядалось питання щодо боротьби з даним шкідником. Серед першочергових заходів було визначено підготовку звернення до управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Житомирській області, яка має відповідні повноваження, щодо розробки спільних заходів з очищення території району від амброзії, борщівника та омели. Також відповідне звернення вирішено адресувати й сільським головам для організації роботи з населенням щодо знищення рослин-шкідників.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: