На Житомирщині в жовтні волонтери здійснюватимуть "візити добра" до паліативних хворих » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині в жовтні волонтери здійснюватимуть "візити добра" до паліативних хворих

Автор: news_maker від 11-10-2017, 13:24, переглядів: 1 057

На Житомирщині в жовтні волонтери здійснюватимуть "візити добра" до паліативних хворих

Відвідуватимуть невиліковних хворих не лише в лікувальних закладах, а й на дому. Таку інформацію було озвучено під час науково-практичної конференції, приуроченої до всесвітнього Дня паліативної допомоги, який проводиться щороку у другу суботу жовтня. Під час конференції фахівці медичної галузі Житомирщини обговорювали проблеми та перспективи розвитку паліативної допомоги в області, забезпечення цим видом допомоги онкохворих жителів – як дорослих, так і дітей, – і вкотре піднімали питання необхідності створення хоспісу в області:
"В Україні на рік паліативної допомоги потребують близько 580 тисяч важкохворих людей. В Житомирській області ця цифра сягає 2 тисяч. Наразі єдиний заклад паліативної допомоги в області – це хоспіс "Святої Олени" в Коростені, однак це, швидше, не повноцінний хоспіс, а благодійна організація, адже у них, на жаль, навіть немає ліцензії на видачу спеціалізованих наркотичних препаратів. В Житомирі, я вважаю, треба обов’язково створювати хоспіс на 20-30 місць, залежно від потреби. Але хоспіс – це не тільки стаціонарна допомога, адже чимало людей хоче помирати вдома, тож, обов’язково мають бути створені також і виїзні бригади з надання цього виду допомоги", – зауважив заступник головного лікаря обласного онкологічного диспансеру Тарас Волков.

Наразі вже готується проектно-кошторисна документація на реконструкцію будівлі під хоспіс у Житомирі за адресою: провулок Енергетичний, 3, розповів представник управління охорони здоров'я Житомирської міськради Віктор Хоменко:
"Минулоріч було прийнято рішення про створення хоспісу в місті Житомирі. Уже визначено місце його розташування ¬– провулок Енергетичний, будинок 3. Наразі розробляється проектно-кошторисна документація і проект проходить експертизу. Термін проходження – з 1 липня до 25 жовтня цього року. На виготовлення проектно-кошторисної документації в 2016 році з міського бюджету було виділено 50 тисяч гривень, у 2017 році – 200 тисяч гривень".

Житомирський інститут медсестринства одним із перших серед медичних навчальних закладів ввів до своєї програми курс із надання допомоги невиліковним хворим, каже автор спеціалізованого підручника з цього напрямку роботи, проректор Інституту медсестринства Павло Яворський:
"Розвивати паліативну допомогу може тільки кваліфікований спеціаліст з даної галузі. Проблема підготовки фахівців з паліативної допомоги надзвичайно гостро стоїть по всій Україні. Ми одні із перших в державі почали саме підготовку цих фахівців на рівні медичного сестринського персоналу. Цей курс ми почали проводити з 2010 року, і саме в нашому закладі був виданий перший підручник з паліативної хоспісної допомоги".

Додамо також, що до Дня паліативної допомоги в рамках інформаційно-просвітницького соціального проекту "Подаруй шанс" у Житомирі цього четверга організовують концерт, кілька флешмобів і виставок. Зокрема, фотоекспозицію із промовистою назвою "Покращення якості життя на кінцевій стадії невиліковної хвороби" і виставку творчих робіт онкохворих дітей "Вірю, мрію, живу!". Всі заходи відбуватимуться у Житомирському міському палаці культури. Початок – о 15.00.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: