У Житомирі розпочалися ювілейні Дні польської культури » Новини Житомира
 
 


У Житомирі розпочалися ювілейні Дні польської культури

Автор: news_maker від 20-10-2017, 10:51, переглядів: 1 010

У Житомирі розпочалися ювілейні Дні польської культури

Відкривали заходи у Першій музичній школі міста науковим семінаром і презентацією збірника "Міжнародні наукові читання 2017 в музеї Бориса Лятошинського". Вчителю Бориса Лятошинського, поляку по материнській лінії, Рейнольду Глієру буде присвячено показ вистави "Роман в листах і музиці", укладеної за перепискою музиканта. Ідея створення вистави належить правнуку Глієра – професору, географу та мандрівнику Кирилу Новосельському, розповідає директор музею Бориса Лятошинського Ірина Копоть:
"Кирило Ігорович прибув із самісінької Європи і збирається представити надзвичайно цікаву ідею. Він хоче створити туристичний маршрут, який називається "Дорогами Глієра". Частково цей маршрут співпадає з Via Regia – Королівською дорогою. І оскільки Кирило Новосельський – справжній мандрівник, то він пройшов цей маршрут перш ніж нам його запропонувати".

Майбутній маршрут "Дорогами Глієра", що проходитиме через Житомир, може стати частиною двохтисячолітнього сухопутного зв'язку між Східною та Західною Європою, який сьогодні називається "Великим культурним шляхом Ради Європи" і частиною якого є Україна. Серед мистецьких подій Днів польської культури – концерт до 150-річчя пам’яті нашого земляка Ігнація Добжинського; заходи, присвячені пам’яті народженого на Житомирщині класика англійської та світової літератури Джозефа Конрада; 23-й міжнародний фестиваль польської культури "Веселка полісся", що пройде в обласній філармонії ім. С.Ріхтера, концерти духовної музики у Кафедральному костелі св.Софії.
Важливою подією стане відкриття виставки "Жертви злочину. Антипольська операція НКВС у 1937-38 рр", організованої Інститутом Народної пам’яті у Варшаві. Говорить Ірина Копоть:
"Ми плідно співпрацювали з Державним архівом Житомирської області, але на виставці будуть представлені не тільки ці матеріали. Будуть також фотографії і документи з приватних архівів, які люди зберігали, ризикуючи життям. На цих фотографіях вдалося побачити тих особистостей, чиї фото ми бачили раніше, але не знали, хто це. на одній з фотографій, яка безіменною пролежала 80 років, ми впізнали ксьондза Кляштору Босих Кармелітів в Бердичеві Болеслава Вікентійовича Савицького. З дня його народження цього року виповнюється 140 років. Таким чином він повернеться до Бердичева – в ту парафію, в якій його заарештували. А заарештували його за зберігання лише однієї молитви, написаної на одному листочку".

Завершаться чотириденні заходи ювілейних Днів польської культури у неділю, 22 жовтня, месою за мир в Україні та концертом ансамблю пісні та танцю "Шльонськ" у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі ім.І.Кочерги.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: