Житомирські супермаркети зона БЕЗ відповідальності? » Новини Житомира
 
 


Житомирські супермаркети зона БЕЗ відповідальності?

Автор: news_maker від 11-11-2012, 12:04, переглядів: 2 000

Житомирські супермаркети зона БЕЗ відповідальності?

Сьогодні переважна більшість громадян користується послугами супермаркетів, торгово-розважальних центрів та магазинів, але, як показує практика, не знає своїх прав. Щоразу, як ви приходите до магазину чи супермаркету, вас зустрічає охоронець, який поглядом направляє вас до шафок для зберігання речей.

Особливо радість охоплює, коли ви бачите всім знайомий напис: "Адміністрація за особисті речі відповідальності не несе". Варто зауважити, що при цьому "добровільно примусово" Адміністрація наполягає, аби ви все ж лишали свої речі у шафках.

Отже, виходить якийсь парадокс, покупців змушують здавати речі в камеру схову, та водночас за них ніхто не відповідає.

Насправді ж, у такому випадку магазин просто вводить вас в оману. Адже, відповідно до ст. 937 Цивільного кодексу України "Форма договору зберігання", факт розміщення вами особистих речей в камері схову торгового приміщення означає, що весь ризик (у т.ч. випадкового ушкодження чи зникнення) переходить на зберігача, тобто на магазин, у який ви прийшли за покупками та де лишили своє речі.

Це підтверджується видачею покупцеві номерного жетона або іншого знака, що засвідчує прийняття речей на зберігання. Фактично ви укладаєте з адміністрацією супермаркету договір про зберігання речей.

У тому разі, якщо ваші речі зникли або їх вам повернули пошкодженими, уся відповідальність переходить на магазин або супермаркет, ст. 950-951 Цивільного кодексу України "Відповідальність зберігача за втрату (нестачу) або пошкодження речі".

Якщо адміністрація супермаркету, у випадку ушкодження речей у камері схову, відмовиться добровільно відшкодувати заподіяні збитки в повному розмірі, ви маєте право звернутися з відповідним позовом до суду.

Ми вирішили провести власне дослідження та звернулися до менеджерів трьох житомирських супермаркетів. Заступник керуючого одного із них погодився відповісти на наші запитання:

Журналіст: "Скажіть будь ласка, у вашому супермаркеті покупці зобов’язані залишати свої речі у камерах схову?"

Менеджер: "Так".

Журналіст: "А чим ви керуєтсь?"

Менеджер: "По-перше, для уникнення проблем із самими покупцями. Це обумовлено тим, що кожна людина, покупець може зайти до магазину з аналогічним товаром, який є у нас в наявності. Ми не зобов’язуємо людей здавати речі, ми лише пропонуємо. Це краще для них!"

Журналіст: "А чи є така можливість, щоб люди на вході показували свої речі охоронцю?"

Менеджер: "Так. І дуже багато покупців роблять саме так. Охоронець запам’ятовує ці речі, а на виході не пред'являє жодних претензій".

Журналіст: "Скажіть, хто несе відповідальність за пошкодження або викрадення особистих речей покупців? "

Менеджер: "Скажемо так: Адміністрація нашого магазину не несе відповідальності за особисті речі покупців. Кожна шафка замикається. Всі ключі та замки різні, однакових немає. У випадку, якщо у покупця цінні речі, він їх забирає з собою до торгового залу. При закритті супермаркету, якщо у приміщенні немає покупців, ми маємо право відкрити комірки та переконатися, що там немає речей, які несуть небезпеку для торгового залу нашого магазину. У такому випадку складається відповідний акт у присутності охоронника та адміністратора.

Журналіст: "А дублікати до ключів у вас є?"

Менеджер: "Так, звісно. У нас є дублікати ключів до кожної комірки. Людина може його загубити, у такому разі їй варто підійти до охоронця і повідомити про це".

Журналіст: "Якщо людина забула забрати речі, які її дії?"

Менеджер: "Якщо людина наступного дня звертається, ми повертаємо знайдені речі. Важливо, аби людина надала інформацію про те, що саме було у шафці".

Відповідно до чинного законодавства, юристи радять: "У випадку, якщо залишені особисті речі в камері схову в супермаркеті зникли, відразу зверніться до адміністрації закладу. Зафіксуйте письмово факт події (складіть акт в простій формі з підписом свідків (будь-кого з відвідувачів). А ще –викликайте міліцію "

Отже, якщо Ви НЕ впевнені в тому, що ваші речі зберігатимуться належним чином, Ви маєте право відмовитися від їх зберігання у комірках схову і пересуватися приміщенням супермаркету (магазину) зі своїми речами, сумками тощо. Але, зауважимо, у вашій сумці не повинно бути товарів, які продаються в цьому магазині.

У разі виникнення конфліктної ситуації, Ви маєте право домогтися аби вам надали «Книгу відгуків і пропозицій». В ній ви можете лишити відповідний запис із вказівкою про порушення прав споживача.

Житомиряни переважно говорять, що довіряють Адміністрації супермаркетів і без остраху лишають власні речі у камерах схову, пояснюючи це достатньою охороною супермаркету. Дехто жартома каже, що живе недалеко, тож довіряє, що речі залишатимуться на своїх місцях.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: