Родина з Коростишева отримала 50 тис. грн компенсації за сонячну електростанцію » Новини Житомира
 
 


Родина з Коростишева отримала 50 тис. грн компенсації за сонячну електростанцію

Автор: news_maker від 23-11-2017, 21:46, переглядів: 1 035

Родина з Коростишева отримала 50 тис. грн компенсації за сонячну електростанцію

Родина Степурків із м. Коростишів – одна із 39, які цього року встановили сонячні електростанції. Станція потужністю 10 кВт коштувала сім’ї майже 300 тис. грн. Проте Степурки від цієї суми повернули майже 50 тис. грн – отримали компенсацію із обласного бюджету.

Про це розповів Андрій Степурко – один з перших жителів Житомирщини, який скористався програмою енергозбереження та отримав компенсацію – майже 20% від вартості обладнання.

Так, вже 7 місяців на Житомирщині діє ініційована головою ОДА Ігорем Гундичем програма підтримки сонячних електростанцій. Ініціатива передбачає компенсацію 20% вартості обладнання електростанції (але в межах 50 тис.грн). За такий короткий термін програма вже користується попитом – в області встановлено 39 сонячних станцій, 9 власників отримали компенсації, 22 – подали заявки.

Нині родина із Коростишева не платить за електроенергію, а в середньому щомісяця заробляє більше 4 тисяч гривень за рахунок «зеленого тарифу» (продажу державі виробленої станцією електроенергії за 0,18 євроцентів/кВт).

За підрахунками власників, станція повністю окупиться максимум через 5 років.

За словами Андрія, думки про встановлення сонячного обладнання та можливості заробляти стабільні кошти за «зеленим» тарифом з’явились у грудні 2016 року. З початку року розпочався підготовчий етап – вибір обладнання, збір документів та консультації у РЕСі.

«Підготовчий процес тривав до початку червня, після цього працівники компанії встановила станцію потужністю 10 кВт. І вже за червень ми отримали 5,5 тис. грн чистого доходу без врахування споживання нашого будинку. Про те, що в області діє така програма відшкодування, дізнався від робітників, які встановлювали станцію. Всі документи були на руках, тому швидко й без проблем подав їх в управління ЖКГ. Впродовж місяця кошти вже були у мене на рахунку», – зазначає Андрій.

Андрій Степурко акцентує, що дохід від «зеленого» тарифу сезонний. Адже чим менше сонячного світла, тим менше кВт виробляє станція. Так, у вересні-жовтні ця сума зменшилась до 3,9 тис. грн, а в зимові місяці станція буде виробляти енергію практично на власний будинок.

Із врахуванням компенсації у 50 тисяч гривень вартість обладнання та встановлення станції окупиться власникам вже за 5 років. Сонячна електростанція – це стабільний довготривалий дохід, адже панелі гарантовано працюватимуть на всю потужність 25 років.

«У наших планах – в найближчий час поставити ще одну сонячну електростанцію потужністю 30 кВт на іншій ділянці Коростишівського району. Хоч вартість встановлення та підключення зовсім інша – близько 1 млн грн, проте й дохід від такої станції буде втричі більшим. Сподіваюсь знову скористатись підтримкою з обласного бюджету», – ділиться планами на майбутнє власник сонячної електростанції.

Родина з Коростишева отримала 50 тис. грн компенсації за сонячну електростанцію
Родина з Коростишева отримала 50 тис. грн компенсації за сонячну електростанцію

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: