З 1 грудня у Житомирі припинить роботу витверезник » Новини Житомира
 
 


З 1 грудня у Житомирі припинить роботу витверезник

Автор: news_maker від 29-11-2017, 11:40, переглядів: 1 082

З 1 грудня у Житомирі припинить роботу витверезник

За радянських часів витверезники працювали як спеціальні медичні установи системи Міністерства внутрішніх справ. Відносно кожної особи, яка потрапляла у нетверезому стані в цей заклад, направлялись повідомлення за місцем роботи про моральний занепад працівника. Крім того, з людини стягувався штраф у сумі 10-15 рублів при місячному заробітку в 120 рублів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.1999 № 1451 «Про питання функціонування медичних витверезників» з 01.01.2000 було припинено функціонування медичних витверезників у структурі органів внутрішніх справ та рекомендовано органам місцевого самоврядування розглянути питання щодо утворення діагностико-детоксикаційних, реабілітаційних та інших установ наркологічного спрямування. На виконання цієї Постанови рішенням Житомирської міської ради від 04.05.2000 № 144 був створений Центр детоксикаційної допомоги як окрема комунальна установа. У подальшому рішенням Житомирської міської ради від 26.12.2003 № 326 комунальна установа «Центр детоксикаційної допомоги» (далі ЦДД) була реорганізована шляхом приєднання до Центральної міської лікарні №2.

Станом на листопад поточного року ЦДД продовжує свою діяльність, яка полягає у створенні умов для витвереження осіб, що знаходяться в стані алкогольного сп’яніння середнього та важкого ступеню чи інтоксикації, та яких було вилучено з громадських місць та лікувально-профілактичних закладів, що розташовані на території міста Житомира. За необхідності цим особам надається кваліфікована медична допомога. Підставою для вміщення вищевказаних громадян на витвереження у Центр детоксикаційної допомоги є рапорт працівників правоохоронних органів, які несуть службу по охороні громадського порядку (поліції, охорони і т.д.), медичних працівників Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також висновок фельдшера ЦДД під час проведення медичного огляду на підставі перевірки проходження осіб, що перебувають в стані алкогольного сп’яніння на тест вживання алкоголю на апараті «Алконт» або «ППС-1».

Проте останнім часом до міської ради все частіше надходять звернення громадян зі скаргами на роботу Центру детоксікаційної допомоги. Особи, які були вміщені до Центру детоксикаційної допомоги для витвереження, в подальшому скаржаться на працівників Центру, звинувачують їх у крадіжках речей та грошей, негуманному ставленні до людей на підпитку. З жовтня місяця поточного року в Центрі детоксикаційної допомоги відбуваються перевірки прокуратури Житомирської області із залученням представників інших контролюючих та правоохоронних органів. За висновками прокуратури у ЦДД відбувається порушення конституційних прав і свобод громадян при застосуванні заходів примусу, обмеження їх прав і свобод під виглядом проведення медичної допомоги та інших форм реабілітації або лікування.

На сьогодні в жодному із законодавчих актів не визначений правовий статус витверезників, тож постає питання щодо правових підстав існування такого закладу.

Почати треба з того, що в правовій країні затримувати, утримувати чи недобровільно здійснювати якість медичні дії, без наявності на те достатніх правових чи медичних підстав, є порушенням прав людини.

Правовою підставою для надання медичної допомоги (ст. 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»), є згода пацієнта чи його законного представника на медичне втручання, чи без згоди, лише у разі наявності ознак прямої загрози життю пацієнта. Цілком зрозуміло, що у стані сп’яніння людина надає таку згоду лише якщо дійсно відчуває якісь біль чи дискомфорт, що дуже рідко трапляється з огляду на «знеболюючу» дію алкогольних напоїв.

Процес потрапляння осіб у нетверезому стані до центру детоксикаційної допомоги у тому виді, яким він є сьогодні, по суті виглядає як «застосування примусового заходу медичного характеру». І це є порушенням чинного законодавства, оскільки таке рішення (про застосування примусового заходу медичного характеру) повинно прийматись в судовому порядку.

У той же час закриття центру детоксикаційної допомоги потенційно може спричинити зростання на вулиці та в публічних місцях кількості агресивних людей на підпитку, які чіпляються до перехожих, агресивно поводяться та вдаються до відверто хуліганських дій й насильства.

Питання щодо шляхів розв’язання проблем ізоляції та витвереження осіб, які знаходяться в стані алкогольного сп’яніння, неодноразово обговорювалось на нарадах у Центральній міській лікарні № 2 та управлінні охорони здоров’я міської ради. За інформацією керівництва Центральної міської лікарні № 2 центр Детоксикаційної допомоги припиняє свою діяльність з 01.12.2017 року. У разі необхідності особи в стані алкогольного сп’яніння будуть направлятись до профільного медичного закладу – Обласного наркологічного диспансеру Житомирської обласної ради.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: