Лісівники області ретельно підготувалися до новорічних свят. На рекреаційних майданчиках вздовж трас вже запрацювали ялинкові базари. Поряд із звичними зрубаними ялинками і соснами цього року на них почали з'являтися ялинки "багаторазового використання" – в горщиках. Піонером у запровадженні новації став Житомирський держлісгосп.
"Ми готові продати до 5 тисяч лісових красунь у горщиках, – каже його директор Руслан Карчевський. – Більше того, ми можемо надавати ці ялинки в оренду". Щоправда, доведеться дотримуватися певних умов: "Таку ялинку можна буде взяти напрокат, заплативши спочатку її повну вартість. Між покупцем і продавцем укладається договір, на підставі якого потім при поверненні ялинки покупцеві повертається половина сплаченої суми. Але одна важлива умова – ялинка ця має використовуватися не в теплому, а в прохолодному приміщенні. Тому що в теплому приміщенні вона починає рости, і якщо потім її одразу виставити на мороз, вона загине".
Лісівники кажуть, що новинка покупців зацікавила, але однозначно більшість людей купуватимуть зрубані ялинки та сосни. Тут на перший план виходить законність походження дерев. Його підтверджують спеціальні бирки, на яких міститься основна інформація про ялинку: "На стовбур чіпляється спеціальна пластикова бирка, на якій є штрих-код, літери ЖИ, що означає "Житомирська область", і порядковий номер. Знаючи цей номер, можна на сайті yalinka.info дізнатися, де була зрубана ця ялинка чи сосна".
Яке деревце ставити вдома на свята, вирішувати, звичайно ж, вам. Житомирянин Віталій Забродський, якого ми зустріли на ялинковому базарі на рекреаційному пункті "Лісова стежка", що в Станишівському лісництві, це питання для себе вирішив: "Завжди на новий рік ставимо живу ялинку. Лише вона створює справжнє свято для всієї сім'ї".
До Нового року ще два з половиною тижні, і торгівля потихеньку жвавішає. Найбільш "потужного" напливу покупців чекають напередодні та одразу після Миколая (19 грудня). Адже традиційно саме тоді запалюються новорічні ялинки в містах, і оселі також починають прикрашати до свята.