У Житомирі хочуть реконструювати двохсотрічну каплицю, щоправда, не знають коли і за чиї гроші » Новини Житомира
 
 


У Житомирі хочуть реконструювати двохсотрічну каплицю, щоправда, не знають коли і за чиї гроші

Автор: news_maker від 19-04-2018, 21:50, переглядів: 2 223

У Житомирі хочуть реконструювати двохсотрічну каплицю, щоправда, не знають коли і за чиї гроші

Католицькій каплиці Святого Миколая, яка є пам’яткою архітектури, 230 років. Нині історична споруда, що знаходиться на Охрімовій горі, в занедбаному стані. Збудували римо-католицьку каплицю Святого Миколая у 1788-му році на території першого в Житомирі католицького кладовища, розповідає житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький. За його словами, споруда, зведена в стилі бароко, є другою в Житомирі старовинною будівлею після келій Єзуїтського монастиря, що на вулиці Леха Качинського.
"Збереглись, ви бачите всі архітектурні деталі навіть конструкції тримальні. От скажімо перекриття хорів у верхній частині балкону, навіть фрагмент стелі склепінчатої, складеної в замок із звичайної цегли – вона тримається прекрасно".

Житомирянин Василь Скрозняк, який мешкає неподалік каплиці, розповідає, що у приміщенні каплиці була кузня, тут у 1930-х роках виготовляли цвяхи. А от останні 40 років споруда пустує та заросла чагарниками.
"Пустка була. Зарослі такі, джунглі. Бузина росла, зарослі різні".

Житомиряни звернулися до міської ради із проханням відреставрувати архітектурну пам’ятку. Головний архітектор міста Юрій Безбородов каже, що електронну петицію від жителів міста щодо відновлення каплиці в міській раді зареєстрували. Але за чиї кошти робитимуть реконструкцію і коли - поки не відомо:
"Ця капличка має всі права на існування але всі питання хто? За який кошт буде фінансувати ці роботи по розробці проекту, по роботам. Чи це співфінансуватиме місто, область, можливо державний кошт, католицька церква до якої це належить?"

Краєзнавець Георгій Мокрицький відзначає, що поблизу католицької каплиці є недіюча православна церква, всередину якої потрапити неможливо, бо споруда знаходиться на території Українського товариства сліпих і використовується під склад. Загалом, каже Георгій Мокрицький, майже всі житомирські пам’ятки архітектури закриті.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: