На Малинщині пройшов семінар щодо масового всихання соснових насаджень » Новини Житомира
 
 


На Малинщині пройшов семінар щодо масового всихання соснових насаджень

Автор: news_maker від 19-06-2018, 13:40, переглядів: 635

На Малинщині пройшов  семінар щодо масового всихання соснових насаджень

Науковці та лісівники держлісгоспів провели окремий семінар, аби вкотре наголосити на проблемі всихання хвойних та запропонувати низку рішень, що здатні вплинути на долю лісу.

У Малині на базі тамтешнього лісгоспу провели спеціалізований семінар, що мав на меті окреслити коло нагальних питань та напрацювати шляхи їх вирішення.

Станом на сьогодні, доповідає директор ДП «Вінницялісозахист» Володимир Чудак, Полісся має близька 80 тисяч гектарів ураженого лісу, а це територія 3-4 лісгоспів! Кліматичні зміни та прогалини у правовому полі, які зв’язують лісівникам руки, дають «змогу» шкіднику-короїду активно і безперешкодно заселяти хвойні ліси і швидко знищувати їх.

«В Україні за даними метеорологів глобальне потепління «крокує» швидше, ніж у цілому по планеті. Якщо за сторіччя планета розігрілася на 0,75 градуси, то в Україні цей процес зафіксовано на позначці 1,1. Тоді як критичною позначкою, науковці вважають 2 градуси», - резюмував Володимир Чудак.

Великою мірою страждає і природно-заповідний фонд. Згідно з чинним законодавством, лісівники не можуть здійснювати жодних видів діяльності на території заповідних зон. Зрозуміло, що короїд не «ділить» ліс, каже відомий вчений з Поліського філіалу УкрНДІЛГа Олександр Орлов. «Сьогодні ми маємо змогу спостерігати, як відбувається усихання на території заповідної зони «Острів» на Малинщині. Процес, котрий можна було б призупинити, хоча б частково, для лісівника унеможливився через відповідні зміни у законодавчій базі. З часом мертві дерева просто падатимуть на людей, які гуляють цими стежками, а ми будемо розводити руками, адже зв’язані Законом!», - сказав Олександр Орлов.

Лісівники пропонують вилучити вражену ділянку лісу, а заповісти аналогічну, аби провести на місці враження відповідні санітарні рубки та висадити молоді культури.



На Малинщині пройшов  семінар щодо масового всихання соснових насаджень
На Малинщині пройшов  семінар щодо масового всихання соснових насаджень
На Малинщині пройшов  семінар щодо масового всихання соснових насаджень

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: