Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету » Новини Житомира
 
 


Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету

Автор: news_maker від 19-09-2018, 13:26, переглядів: 882

Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету

Цього року жителі Житомирщини сплатять 25,2 млрд грн податків, а це приблизно 6 грн за годину з кожного працюючого мешканця області. «Безоплатна» освіта обійдеться пересічному житомирянину в 5,9 тис. грн за рік, а за чиновницький апарат країни він заплатить 2,2 тис. грн. Соціологічне дослідження показує, що у Північному регіоні, куди входить Житомирщина, найбільша кількість громадян розуміють, що за послуги від держави вони вже заплатили через свої податки. Проте на питання скільки саме податків вони сплачують та на що вони розподіляються практично всі українці не можуть дати правильної відповіді.

Громадська організація «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» провела експертне дослідження, що дає відповідь на питання «Яка ціна держави для громадян?». Велика частина українців переконані, що їхні потреби (освіту, медицину, безпеку, пенсії тощо) держава забезпечує безкоштовно з певних міфічних «державних коштів». Однак насправді всі ці напрями фінансуються податками, які сплачують самі громадяни. Якби не податки громадян, то не існувало б практично 3/4 бюджетних надходжень.

«Перед тим, як виплатити зарплатню роботодавець сплачує за працівника податок на доходи фізичних осіб і єдиний соціальний внесок, але ж ці гроші йдуть з того, що заробив громадянин. Потім пересічний українець сплачує податки в магазині за придбані товари, а це податок на додану вартість, акцизи та імпортне мито. Сукупно ці всі податки і формують 73% центрального і місцевих бюджетів, якими розпоряджаються чиновники та перерозподіляють їх на послуги з освіти, медицини, пенсійного забезпечення і т.д.», – говорить Микола Малуха, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна».

Згідно з експертним дослідженням, середньостатистичний працюючий мешканець Житомирщини має середню зарплатню 7 523 грн на місяць, що дорівнює 97,8 тис. грн на рік. З цієї суми він заплатить 55,1 тис. грн податків, і отримає чистого доходу 55 тис. грн (якщо скласти ці дві суми, то виходить більше ніж 97,8 тис. грн, але з середньої заробітної плати вже вираховано ЄСВ, яке за працівника сплачує роботодавець).

З метою зробити тему податків простою та цікавою для громадян, дати можливість кожному досконально розібратися, куди йдуть його податки експертами Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» було створено сайт «Ціна держави» (cost.ua). Ввівши розмір своєї заробітної плати кожен може побачити скільки податків він сплатить державі за рік і яким чином ці гроші буде перерозподілено по різним видаткам. Ресурс дає можливість озброїти людей аргументами та знаннями для боротьби з казнокрадами та корупціонерами.

Гроші до бюджету сплачуються за послуги, які постійно має надавати держава. Основною статтею видатків українського платника податків довгий час залишається утримання пенсіонерів. У 2018 році середньостатистичному жителю Житомира утримання пенсіонерів обійдеться в 23,9 тис. грн, або 43% від сплачених податків. «Безоплатна» освіта обійдеться в 5,9 тис. грн за рік, а «безоплатна» медицина в середньому обійдеться житомирянину в 3,2 тис. грн/рік, що трохи менше ніж витрати на відсотки сплачені за державними запозиченнями (3,6 тис. грн).

«На жаль, не всі усвідомлюють, що за ці послуги від держави громадяни вже заплатили своїми податками, 27% українців вважають, що держава надає певні послуги безкоштовно. Та навіть якщо люди це розуміють, у більшості громадяни не орієнтуються який відсоток свого заробітку вони віддають на податки та за що саме вони платять державі. Згідно соціологічного опитування близько половини населення вважають, що основна частина податків йде на покриття відсотків за запозиченнями та на оборону (27% та 20% відповідно). Хоча на ці видатки йде всього 11% від сплачених податків», – підкреслює Микола Малуха, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна».

У той же час це соціологічне дослідження, проведене компанією GfK на замовлення Pact, показало, що 73,5% мешканців Північного регіону, куди входить Житомирська область, вважають, що за всі послуги, які надаються їм державою вони вже сплатили напряму або через податки. Це найбільший показник по Україні. Так, наприклад, у Західному регіону так вважають 60% мешканців, у Східному – 62%, у Південному – трохи менше 70%, а найгірший результат має Центральний регіон з показником у 54%. Цікаво, що столиця поставила антирекорд. Всього 49,8% киян вважають, що держава надає послуги за їхні гроші.

«Окрім того, що громадяни мають усвідомлювати відсутність безкоштовних державних послуг, вони повинні розуміти, що корупціонери, які крадуть гроші з бюджету, залазять у власні гаманці українців. Немає якоїсь купи грошей, яка називається бюджетом, є гроші громадян, які вони сплачують через податки, – підкреслює голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. – І чим більше грошей корупція «з’їдає», тим гіршими стають державні послуги. Щоб уявити розміри корупції у масштабах Житомирської області наведу тільки один приклад. Відповідно до кримінального провадження НАБУ №52017000000000348, всього за дві поставки зерна за корупційною схемою державі було завдано збитків на суму 1,514 млрд грн, а це вісім місячних бюджетів Житомирської області на медицину, або податки 27 500 житомирян за цілий рік».

Для того, щоб наочно показати громадянам, яка частина держбюджету складається з їхніх податків, а також пояснити, які «сервіси» надає держава на ці кошти (медицина, освіта, пенсійне забезпечення тощо) і як на якість цих послуг впливає корупційна складова, ГО «Центр протидії корупції» та ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» започаткували всеукраїнську просвітницьку акцію «Ціна держави».

У рамках акції в 15 обласних центрах і містах обласного підпорядкування планується проведення інформаційних заходів та тематичних виставок. У Житомирі у день прес-конференції на вулиці Михайлівській активісти змонтували два куба (2х2х2 м), на яких, за допомогою інфографіки, пояснюється як наповнюється держбюджет та розподіляються податки житомирян. Окрім загальної інформації про податки, одна зі сторін містить інформацію про корупційну справу, яку розслідує НАБУ і те, як масштаби вкрадених грошей співвідносяться із податками житомирян. На другому кубі вказані дані безпосередньо по Житомирській області, що базуються на середній заробітній платі та видатках області. Для того, щоб відвідувачі експозиції змогли уявити, скільки податків вони сплачують і як у грошовому вимірі виглядає корупція, на виставці було встановлено п’ять мішків з грошима з відповідним описом. Також протягом дня працював інформаційний намет з активістами, які пропонували перехожим порахувати через сайт cost.ua скільки вони сплачують податків відповідно до їх заробітної плати та на які послуги держави розподіляються ці кошти.

Презентація експертного дослідження проводиться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Соціологічне дослідження «Опитування громадської думки щодо оцінки змін в обізнаності громадян щодо громадських організацій та їхньої діяльності» було проведено компанією GfK по всій території України (окрім АР Крим та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей) на замовлення Pact. Всього було опитано 2134 респонденти.



Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету
Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету
Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету
Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету
Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету
Майже 3 млн гривень житомиряни щогодини сплачують до бюджету

Категорія: Новини / Відео / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: