Надання необхідних умов для розвитку вже існуючих та створення нових фермерських та особистих селянських господарств - одне з головних завдань обласної влади та керівництва районів » Новини Житомира
 
 


Надання необхідних умов для розвитку вже існуючих та створення нових фермерських та особистих селянських господарств - одне з головних завдань обласної влади та керівництва районів

Автор: news_maker від 31-01-2013, 15:34, переглядів: 1 715

Надання необхідних умов для розвитку вже існуючих та створення нових фермерських та особистих селянських господарств - одне з головних завдань обласної влади та керівництва районів

Збільшення фінансування розвитку сільських територій, зміцнення фермерства та підтримка кооперативного руху на селі – головні пріоритети, окреслені Президентом України Віктором Януковичем на шляху реформування агарного сектору.
Полісся є найбільш придатним для фермиризації регіоном України. Відтак, одне з головних завдань обласної влади та керівництва районів полягає у наданні необхідних умов для розвитку вже існуючих та створення нових фермерських та особистих селянських господарств на Житомирщині.
30 січня заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан провів науково-практичну нараду-семінар щодо освоєння у 2013 році семи пілотних проектів з розвитку м’ясного та молочного скотарства у фермерських господарствах, обслуговуючих кооперативів, які претендують на участь в обласному конкурсі, та розвитку особистих селянських і фермерських господарств, які виявили бажання придбати у великій кількості поголів’я птиці (індиків, гусей, качок, м’ясних курей) для вирощування і відгодівлі та придбати ангари арочного типу і гібридний молодняк свиней для відгодівлі.
У своєму вступному слові Микола Дейсан закликав присутніх на нараді заступників голів райдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку цьогоріч зосередити найбільше увагу на занятті фермерством, акцентуючи на успішності молочного та м’ясного напрямків. Свою позицію заступник очільника області мотивував тим, що «у цій формі господарювання не треба капітальних фінансових вкладів, але є можливість за порівняно короткі терміни отримати прибутки». Так, за два роки в області створено 17 фермерських господарств.
Констатуючи реальні економічні факти, Микола Дейсан зауважив на результатах фермерського господарства «Кавецького» (с. Ласки Народницького району), на якому минулоріч здійснено майже 300 тис. тонн надоїв молока з 24-х корів, за рахунок чого вдалося отримати близько 750 тис. грн. прибутку. Крім того, на сьогодні у перших фермерських господарствах області зафіксовано збільшення приплоду та поголів’я великої рогатої худоби. Адже, як зазначив посадовець, головною метою обласної програми розвитку агропромислового комплексу на 2011-2015 роки є не тільки отримання прибутку, створення нових робочих місць, забезпечення держави продовольством, а й збереження та нарощення поголів’я: «тому у господарствах уже не 24-25, а 50 нетелів, адже кожен фермер, котрий брав участь у реалізації пілотних проектів, повинен був збільшити поголів’я до 50-ти корів».
Разом із тим, заступник очільника області націлив фермерів і на важливість розведення птахів, зокрема – індиків. «В Україні на душу населення виробляється лише 200 г індичого м’яса, тоді як, наприклад, в Ізраїлі – 12,5 кг», – зазначив Микола Дейсан. Важливість збільшення поголів’я індиків на фермерських господарствах області пов’язана з корисними властивостями індичих м’яса та яєць як дієтичних і низькокалорійних продуктів харчування. «На пріоритетності розвитку птахівництва наголошуває і голова облдержадміністрації Сергій Рижук, зауважуючи на виділенні додаткових коштів з обласного бюджету», – додав Микола Дейсан.
Також сьогодні на території Житомирщини зосереджено 105 обслуговуючих кооперативів. Цей показник є найбільшим серед областей держави. Проте, зі слів Миколи Дейсана, лише 30 % працює ефективно. У зв’язку із цим під час наради заступник голови облдержадміністрації дав окреме доручення заступникам голів райдержадміністрацій – протягом десяти днів вивчити функціонування кооперативів, зокрема з’ясувавши, скільки бюджетних коштів отримано та освоєно на придбання техніки. «У разі використання коштів не за призначенням керівники кооперативів та голови сільських і селищних рад будуть притягнення до відповідальності», – заявив посадовець.
Минулого року в особистих селянських господарствах області вироблено майже 500 тисяч тонн молока, 1 млн. 200 тонн картоплі, близько 50-ти тисяч тонн м’яса. «Якщо ці показники спроектувати на потреби жителів нашої області, а перш за все, того особистого селянського господарства, котре виробило цю продукцію, матимемо 15-20 %. Відповідно майже 80 % продукції реалізовується на продовольчому ринку», – пояснив Микола Дейсан. При цьому посадовець зазначив, що за 2012-й рік кожне зі 197-ми тисяч особистих селянських господарств області отримали в середньому понад 14 тис. грн. доходу. Заступник очільника області наполіг на необхідності подальшого збільшення цих показників.

Надання необхідних умов для розвитку вже існуючих та створення нових фермерських та особистих селянських господарств - одне з головних завдань обласної влади та керівництва районів

Надання необхідних умов для розвитку вже існуючих та створення нових фермерських та особистих селянських господарств - одне з головних завдань обласної влади та керівництва районів

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: