8 учасників Сталінградської битви проживають у Житомирі » Новини Житомира
 
 


8 учасників Сталінградської битви проживають у Житомирі

Автор: news_maker від 12-02-2013, 17:27, переглядів: 1 362

8 учасників Сталінградської битви проживають у Житомирі

«Вони – скромні солдати. Але за кожним із них велика історія. Не зважаючи на роки, вони мають величезну життєву енергію. Завдяки їм ми сьогодні живемо на мирній землі», – так описав ветеранів сьогодні, 12 лютого 2013 року під час конференції Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Цього дня у Житомирі пройшла конференція, присвячена 70-річчю від Сталінградської битви. Ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники Сталінградської битви зустрілися, аби разом згадати події боїв, ратні подвиги, вшанувати загиблих, переглянути історичний фільм.

Міський голова Володимир Дебой говорить, що для нього за честь вітати славетних земляків – ветеранів війни: «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять більше 20 тисяч наших земляків, які визволяли Сталінград. Це був переломний момент війни. Для мене за честь вітати наших ветеранів із перемогою у бою та війні». Житомиряни-учасники боїв під Сталінградом отримали цього дня від міського голови подяки та подарунки.

Із 20 тисяч земляків-учасників Сталінградської битви сьогодні в живих – 28 осіб, із них – 8 житомиряни. Прийти на конференцію пам’ятної для життя події змогли лише четверо.

Кирило Семенов, учасник Сталінградської битви, полковник у відставці згадує ті роки з болем та гордістю за земляків: «Сталінградська битва тривала 200 вогняних днів і ночей. Із них – 135 днів бої проходили на вулицях Сталінграду. На мою долю випало 87 днів бою. У нашому зводі будо 8 осіб і двоє – на танкових кулеметах – таких, якими Чапаєв із Анкою Кулеметчицею стріляли. Я пишаюся, що ми виконали свій обов’язок. Земляки були відважними».

Ветеран розповідає, що за 87 днів його шинель була пробита осколками й кулями у шести місцях. Та доля оберігала житомирянина. Щоп’ять років він їздить до Сталінграду (тепер уже Волгограду) на відзначення перемоги, місця найзапекліших боїв показує внукам.

Нині в честь подвигу українців місто-герой Волгоград (ред. – до 1961 р. місто мало назву Сталінград) має вулиці Житомирську, Богунську, Таращанську. На станиці Клетская є пам’ятник, вулиця і школа імені Олександра Покальчука (лейтенанта родом із Житомирщини, учасника Сталінградської битви).

Після перемоги під Сталінградом Радянська армія почала діяти ще більше стратегічно спрямовано та професійно. 14 лютого 1943 року війська Південного фронту звільнили перший населений пункт України – селище Мілове Луганської області.

Таким чином перемога під Сталінградом стала початком звільнення України від фашистської окупації, яка завершилася у жовтні 1944 року.

8 учасників Сталінградської битви проживають у Житомирі

8 учасників Сталінградської битви проживають у Житомирі

8 учасників Сталінградської битви проживають у Житомирі

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: