За два з половиною роки заборгованість по заробітній платі в області зменшилась май6же у 8,5 разів » Новини Житомира
 
 


За два з половиною роки заборгованість по заробітній платі в області зменшилась май6же у 8,5 разів

Автор: admin від 18-02-2013, 19:51, переглядів: 1 839


Питання погашення заборгованості по заробітній платі на підприємствах усіх форм власності розглядалось на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбулося спільно з органами прокуратури області 14 лютого.
„За два з половиною роки вдалося зменшити загальну заборгованість по області з 67 млн. грн. до 8,3. Кількість підприємств-боржників сягала 480. З листопада 2012 року борг із виплати зарплати почав зростати і досяг 14,5 млн. грн. Це викликає занепокоєння у органів влади і змушує уважно розібратися в причинах явища, визначити терміни і графіки погашення боргу”, - на цьому наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, який провів засідання.
Питання виплати заробітної плати перебуває на постійному контролі органів влади. Проблеми заборгованості вирішуються у тісній співпраці з правоохоронними, контролюючими органами. Незважаючи на це, останнім часом на деяких підприємствах борги збільшились, виникли нові підприємства-боржники. На цьому акцентував заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих. Він зазначив, що борг у 10,2 млн. грн. (73%) зафіксовано на підприємствах державної форми власності. Так, через неефективне управління державним майном на Поліському державному підприємстві геодезії, картографії і кадастру заборгованість по зарплаті складає 1 млн. грн., термін невиплати – 8 місяців. Вихід із ситуації, що склалася, можливий через вирішення кадрового питання. На ДП „Червоненський завод продтоварів” концерну „Укрспирт” борги по зарплаті складають 665 тис. грн. і не виплачуються впродовж 9 місяців. Директор підприємства ігнорує виклики на засідання комісії, що також змушує ставити питання заміни керівника. Серед боржників - машинобудівна філія „Артем” (Малинський район), Черняхівський комбінат хлібопродуктів, підприємства комунальної власності: Житомирське ТТУ, „Гранітненське” (Малинський район), водоканал м. Малина тощо.
Стосовно ситуації з ТТУ Ярослав Долгих зазначив, що ефект виділення коштів на пільгове перевезення пасажирів має тимчасовий характер, тим більше, що у 2013 році виділено 40% від потреби. Питання відшкодування пільгових перевезень неврегульоване, і для вирішення проблеми заборгованості потрібно вишукувати внутрішні резерви, оптимізувати роботу підприємства. Запровадження адресної допомоги – ще один шлях розв’язання проблеми.
На засіданні відзначалося, що заборгованість із виплати заробітної плати зменшилася на підприємствах приватної форми власності, однак виникли два нових боржники – ТОВ „Берком” м. Бердичева і ПАТ ГЗК „Кварцит” (із заборгованістю у 839 тис. грн.).
Є й позитивні приклади. Так, заборгованість у 150 тис. грн. у Лугинському держлісгоспі була ліквідована одразу після виклику на засідання обласної комісії.
Члени комісії заслухали, зокрема, керівника ДАХК „Артем” (філія якого розташована у Малинському районі) Віктора Сальоту, який пояснив ситуацію, що склалася на підприємстві, і представив графік погашення заборгованості, згідно з яким 290 працівників філію повністю отримають зарплату до квітня 2013 року.
Стосовно Червоненського заводу продтоварів, де сума боргу складає 449 тис. грн. (по 22 тис. грн. на кожного працюючого), було прийнято рішення організувати перевірку і розробити графік погашення заборгованості по зарплаті.
Рішенням комісії рекомендовано Житомирському міському голові Володимиру Дебою за результатами роботи відповідної робочої групи, утвореної згідно з розпорядженням міського голови від 06.02.13, винести питання організації роботи КП „Житомирське ТТУ” на сесію міської ради. Головам Андрушівської, Малинської, Овруцької, Попільнянської райдержадміністрацій, Житомирському, Малинському, Коростенському міським головам рекомендовано спільно з керівниками та арбітражними керуючими підприємств-боржників розробити графіки погашення заборгованості із виплати заробітної плати, які надати для узагальнення обласній комісії до 1 березня ц. р., забезпечити контроль за їх виконанням.



Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: