Сергій Рижук: «Підписання меморандуму про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні – свідчення запровадження європейських стандартів охорони здоров’я на Житомирщині» » Новини Житомира
 
 


Сергій Рижук: «Підписання меморандуму про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні – свідчення запровадження європейських стандартів охорони здоров’я на Житомирщині»

Автор: admin від 15-03-2013, 08:55, переглядів: 1 580

Сергій Рижук: «Підписання меморандуму про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні – свідчення запровадження європейських стандартів охорони здоров’я на Житомирщині»

У цьому переконаний голова облдержадміністрації Сергій Рижук. Про це посадовець повідомив 14 березня під час презентації інформаційно-освітнього міжнародного проекту «Покращення репродуктивного здоров’я та здоров’я матері і дитини».
«Підписанню меморандуму з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні передувала багаторічна плідна співпраця. Так, одним із її результатів є функціонування на території області потужного перинатального центру, а також декількох сучасних центрів охорони здоров’я матері та дитини. Більше того, до конкретних результатів реалізації наших спільних проектів належить зменшення малюкової смертності в області до п’яти разів», – зауважив очільник області. Також Сергій Рижук акцентував і на важливості соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, найбільш пріоритетною з яких залишається галузь охорони здоров’я матері і дитини.
У свою чергу голова обласної ради Йосип Запаловський висловив сподівання, що підписаний меморандум сприятиме у налагодженні тісних зв’язків між владою області, ЮНІСЕФ і Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні й надалі.
Інформаційно-освітній міжнародний проект «Покращення репродуктивного здоров’я та здоров’я матері і дитини» розроблений на основі попереднього досвіду роботи ЮНІСЕФ та Швейцарської агенції розвитку та співробітництва в царині здоров’я дітей та матерів в Україні, а також на основі співпраці з Міністерством охорони здоров’я і Житомирською областю. Тривалість проекту визначена трьома наступними роками – з 2013 по 2015 роки – та впроваджується у Житомирській, Рівненській, Івано-Франківській областях та АР Крим, а також на національному рівні. Кошторисна вартість проекту становить близько 2 мільйонів швейцарських франків на два роки, що включає національний компонент і фінансування чотирьох пілотних проектів, учасником одного з яких і є Житомирщина. Проект сконцентрується на інформаційно-освітній роботі з населенням щодо питань репродуктивного здоров’я та здоров’я матері і дитини. Також метою проекту є покращити знання та навички медичних працівників із консультування пацієнтів щодо планування вагітності, безпечної вагітності та пологів, здоров’я та розвитку дітей від 0 до 3 років.
Присутня на брифінгу директор департаменту охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України Світлана Осташко подякувала керівництву Житомирської області за наполегливу роботу у впровадженні нових медичних технологій: «Житомирщина – один із перших регіонів України, де впроваджені нові підходи до роботи будинків дитини. І всі починання представників області більше ніж виправдані постійним зниження захворюваності і смертності малюків, що відзначають і міжнародні експерти». Сьогодні охорона здоров’я материнства і дитинства визначені в Україні пріоритетними, підтвердженням чого є створення мережі перинатальних центрів у рамках національного проекту «„Нове життя“ – нова якість охорони материнства і дитинства». Міністерство підтримує впровадження нового проекту комунікацій у сфері репродуктивного здоров’я та здоров’я матері та дитини. За словами Світлани Осташко, міжнародний проект «Покращення репродуктивного здоров’я та здоров’я матері і дитини» стане новим кроком у підвищенні знань не лише медичних працівників, а саме сімей у питаннях збереження здоров’я: «Міністерство охорони здоров’я України впевнене, що подальша плідна співпраця у напрямку впровадження нових перинатальних і комунікативних технологій сприятимуть тому, що українські жінки будуть народжувати дітей у безпечних умовах, виховуватимуть їх у комфортному середовищі, що зробить наші сім’ї щасливими».
Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіан Шьоненбергер, звертаючись до житомирських партнерів, зазначив, що актуальність нового проекту пов’язана з тим, що традиційні системи охорони здоров’я мають деякі обмеження і на певному етапі виникає проблема у підтриманні належного рівня надання медичних послуг. Іноземний посол зауважив, що ведення здорового способу життя, яке пропагується проектом, надасть можливість зекономити кошти на надання медичної допомоги: «Парламент Швейцарської Конфедерації обговорює можливість зменшення витрат уже зараз. І в цьому плані суттєву роль відіграє відновлення акцентів на профілактиці. Звичайно, це дуже ефективний і рентабельний підхід, але основна складність полягає у тому, що ми маємо змінити свій спосіб життя».
Очільники області – Сергій Рижук і Йосип Запаловський – підтримують підхід іноземних партнерів. «Зменшити витрати на медицину можна лише за рахунок збільшення видатків на профілактику охорони здоров’я. Тоді ми зможемо зменшувати витрати саме на лікування, адже кількість хворих зменшиться. Важливо вчасно попередити недуг, аби потім не витрачати значні кошти на подолання хвороби», – пояснив позицію обласної влади Сергій Рижук.
Однією з чотирьох галузей, на які спрямовується підтримка Швейцарського бюро співробітництва в Україні, є сфера репродуктивного здоров’я. Загальний обсяг коштів, який був виділений Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва в царині здоров’я дітей та матерів в Україні з 1997 року до сьогодні становить 210 млн грн. При цьому, аналізуючи під час брифінгу сектор охорони здоров’я, директор Швейцарського Бюро співробітництва та розвитку при Посольстві Швейцарії Гуідо Бельтрані акцентував на важливості не лише обсягів фінансування, а й на результатах, яких вдалося досягти за цей час у сферах покращення репродуктивного здоров’я та здоров’я матері та дитини, зменшення дитячої та материнської смертності на Житомирщині та в Україні загалом.
Підсумовуючи результати зустрічі, голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо, пояснила намір співпраці з владою Житомирської області у напрямку реалізації проекту. Так, найвагомішою причиною, зі слів пані Мокуо, є те, що Житомирщина залишається наразі найбільш прогресивною областю України у сфері покращення послуг, які надаються матерям і дітям. «За останні 10 років ми спостерігали динамікою змін характеру надання медичних послуг у бік більшої гуманності до пацієнтів. Як результат – у Житомирі найбільший показник відвідування школи відповідального батьківства порівняно з загальноукраїнськими показниками. Крім того, до обласного перинатального центру приїздять народжувати жінки з інших міст держави, зокрема і зі столиці України – Києва», – пояснила вона.
У рамках брифінгу щодо початку нового проекту про дитяче та материнське здоров’я також відбулося підписання меморандуму про співпрацю між трьома сторонами – представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, облдержадміністрацією та обласною радою. «Ми розцінює цей крок виявом вашої відданості спільній справі не лише збоку обласної адміністрації, а й законодавчої влади області», – підкреслила Юкіе Мокуо.
На зустрічі були присутні також і голови районних державних адміністрацій, оскільки Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні активно співпрацює також із органами влади у районах і первинними медичними закладами на районному рівні. Голова Ємільчинської районної адміністрації Леонід Забела подякував Юкіе Мокуо за співпрацю щодо реалізації проекту у впровадженні стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку, вручивши їй подяку від імені громади району.

Сергій Рижук: «Підписання меморандуму про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні – свідчення запровадження європейських стандартів охорони здоров’я на Житомирщині»

Сергій Рижук: «Підписання меморандуму про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні – свідчення запровадження європейських стандартів охорони здоров’я на Житомирщині»

Сергій Рижук: «Підписання меморандуму про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні – свідчення запровадження європейських стандартів охорони здоров’я на Житомирщині»

Сергій Рижук: «Підписання меморандуму про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні – свідчення запровадження європейських стандартів охорони здоров’я на Житомирщині»

Фото Катерини Тарановської

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: