Школярка з Житомирщини стала фіналісткою міжрегіонального турніру "Молодь дебатує" » Новини Житомира
 
 


Школярка з Житомирщини стала фіналісткою міжрегіонального турніру "Молодь дебатує"

Автор: news_maker від 22-02-2021, 23:38, переглядів: 889

Школярка з Житомирщини стала фіналісткою міжрегіонального турніру "Молодь дебатує"

Десятикласниця з Чуднівського ліцею Кароліна Ященко здобула перемогу у міжрегіональному дебатному турнірі німецько-українського проєкту "Молодь дебатує". Турнір проходив 20 лютого в місті Хмельницькому.

Про це Суспільному розповіла педагогиня-організаторка, тренерка дебатів у німецькому форматі "Чудівського ліцею" Таміла Мастюк. За її словами, у міжрегіональному дебатному турнірі для західного регіону України змагалися представники Вінницької, Житомирської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей.

"Тема для дебатів була складною: дискутували про те, чи варто заборонити в Україні використання пестицидів та мінеральних добрив у сільськогосподарському виробництві. Після жвавого обговорення до фіналу вийшли четверо дебатантів із 16 учасників турніру. Приємно, що серед переможців і наша Кароліна Ященко", – сказала Таміла Мастюк.

Для Кароліни Ященко цей турнір став дебютом у форматі німецько-українського проєкту. Кореспондентам Суспільного вона розповіла, що навіть не сподівалася на перемогу, хоча й ретельно готувалася до дебатів.

"За місяць до турніру було озвучено тему для дебатів і моя тренерка й наставниця Таміла Петрівна вчила мене розбиратися у головних аспектах теми та підбирати аргументи на користь тієї чи іншої позиції. Це й допомогло мені під час дискусії ґрунтовно аргументувати свою точку зору. У мене були досить серйозні конкуренти. Я змагалася в групі дебатантів із Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей і було непросто їх перемогти", – говорить Кароліна Ященко.

За словами Таміли Мастюк, учні Чуднівського ліцею долучилися до німецько-українського проєкту "Молодь дебатує" у 2018 році. Пілотний етап проєкту стартував в Україні у 2016 році, нині його впровадили у 70 школах із 20 областей. Головна його мета – розвиток критичного мислення та навчання молоді умінню грамотно відстоювати власні погляди в дискусіях на суспільно важливі теми.

"Дебатна методика спрямована на позаурочну роботу з учнями старших класів, – розповідає Таміла Мастюк. – Чуднівські школярі неодноразово брали участь в турнірних дебатах з різних актуальних питань: введення єдиного дня багатокультурності в Україні, поступової відмови від атомної енергетики, вирішення екологічних проблем та захисту довкілля тощо. У підготовці дебатів німецька сторона організувала більше десяти онлайн-конференцій з українськими посадовцями, науковцями та екологами стосовно охорони водних ресурсів Дніпра та його притоків. Дітям дуже подобається дебатувати. Помітно, як щоразу зростають їхні комунікативні навички та ерудиція. Свідченням цьому і є перемога учениці нашого ліцею у нинішньому турнірі".

Через карантинні обмеження цьогорічні дебатні турніри проєкту "Молодь дебатує" проходять без глядачів. Переможці турніру у Хмельницькому, серед яких і Кароліна Ященко, отримали дипломи та вибороли право змагатися у Всеукраїнському дебатному турнірі.

Школярка з Житомирщини стала фіналісткою міжрегіонального турніру "Молодь дебатує"
Школярка з Житомирщини стала фіналісткою міжрегіонального турніру "Молодь дебатує"
Школярка з Житомирщини стала фіналісткою міжрегіонального турніру "Молодь дебатує"

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: