Відійшов у вічність єпископ Ян Пурвінський » Новини Житомира
 
 


Відійшов у вічність єпископ Ян Пурвінський

Автор: news_maker від 6-04-2021, 21:28, переглядів: 992

Відійшов у вічність єпископ Ян Пурвінський

Серце Яна Пурвінського перестало битися цієї ночі. Перший єпископ відродженої Житомирської дієцезії залишив цей світ на 86 році життя.

Рішення про присвоєння вислуженому єпископу Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької церкви Яну Пурвінському звання «Почесний громадянин міста Житомира» депутати міської ради прийняли 6 грудня 2019 року.

У 2017 році Яна Пурвінського було нагороджено відзнакою «За заслуги перед містом І ступеня» «за багаторічне самовіддане служіння громаді Житомира».

За ініціативи єпископа, у Житомирі було розгорнуто широку благодійну діяльність: відкрито їдальню католицької благодійної організації «Карітас-Спес», збудовано дитячий відпочинковий комплекс «Надія» у с. Зарічани, де щорічно мають змогу відпочити і оздоровитися діти з малозабезпечених родин та родин учасників АТО/ООС. «Міцна родина єзапорукою міцної держави», - казав владика, а духовне сприяння сім’ям було одним із пріоритетів у його діяльності.

Ян Пурвінський був співзасновником Житомирської обласної Спілки поляків України, членом головного правління Спілки поляків України 1990-1992 рр. Саме він виступив організатором по впорядкуванню Польського цвинтаря в Житомирі – унікального пантеону, де спочивають видатні діячі польської культури, які зробили вагомий внесок у культурну спадщину нашого краю. У 1990 році був нагороджений Золотою медаллю Opiekuna Miejsc Pamięci Narodowej (Warszawa 1989.12.28).

Біографічна довідка:

Ян Донатович Пурвінський народився 19 листопада 1934 року в Латвії в сільській польській родині. Закінчив вищу духовну семінарію в Ризі. Висвячений 13 квітня 1961 року. Душпастирську діяльність розпочав на посаді вікарія в Даугавпілсі. Пізніш працює настоятелем в Даугавпілсі, Краславлі, Індрі. Віце-декан. На прохання католицької громади м. Житомира і за узгодженням з кардиналом Юліаном Вайводсом 2 серпня 1977 року призначений вікарієм житомирського кафедрального собору св. Софії. У 1981 році призначений єпископським вікарієм України та Молдови. В 1983 році отримав почесне звання капелана папи римського. 16 січня 1991 року Папою Йоаном Павлом II призначений Єпископом відродженної Житомирської дієцезії. Консекрація відбулася 4 березня 1991 року в Житомирі в соборі св. Софії. З 1998 року – єпископом-ординарієм Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви.

15 червня 2011 року Папа Бенедикт XVI прийняв відставку єпископа Яна Пурвінського з посади ординарія Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні у зв'язку з досягненням ним пенсійного віку.

Похоронна Свята Меса за єпископа Яна відбудеться в четвер об 11.00 в кафедральному храмі св. Софії.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: