Кава по-ірландськи, яку сьогодні так люблять в Україні та в усьому світі - унікальний напій з багатою історією. При цьому відомий
коктейль Айриш кава (коктейль на основі чорної кави, віскі Jameson і збитих вершків) з'явився лише завдяки щасливому випадку. Його історія пов'язана з ім'ям Джо Шерідана, шеф-кухаря одного з ірландських ресторанів.
Історія створення «Айриш кави»Батьківщиною напою «Айриш кава» вважається ірландське місто Фойнс. У 30-40 роки XX століття в Фойнс знаходився найбільший аеропорт, який приймав трансатлантичні рейси. Одного разу зимової ночі літак, що вилетів до Нью-Йорку, повернувся назад внаслідок несприятливих погодних умов.
Стомлених і замерзлих пасажирів привезли в ресторан одного з терміналів. Щоб підбадьорити людей, Джо Шерідан приготував їм гарячу каву і додав у напій добрячу порцію міцного алкоголю. Коли приємно здивовані пасажири запитали, як називається смачний і ароматний коктейль, Джо гордо відповів: «Ірландська кава!».
З тих пір новий напій почали готувати в Ірландії, де віскі завжди додавати не в каву, а в чай, а з часом він набув популярності і в інших країнах. За традицією, що склалася, Irish Coffee подають не в кавових чашках, а в прозорих келихах з ручкою на невисокій ніжці.
Рецепт приготування напоюСьогодні каву по-ірландськи готують практично всі популярні ресторани і бари в найбільших містах України, він популярний на івентах і корпоративах, які влаштовують і великі промислові підприємства і щойно створені стартапи, банки, елітні готелі у Чернівцях чи
стоматологічні клініки в Києві, аудиторські компанії, популярні
лайф коуч онлайн, логістичні оператори та багато інших. Рецепти використовуються найрізноманітніші, в кожному з них є своя особливість. Цукор може бути звичайним або тростинним, вершки - охолодженими або підігрітими, і збивають їх не завжди. Одні бармени переконані, що напій приємніше відпивати з келиха, інші подають його з трубочкою.
Звичайно, кожен готує каву на свій смак: якихось жорстких норм і правил її приготування не існує. Однак легендарний Irish Coffee є винятком. Рецептуру напою затвердила Міжнародна асоціація барменів, і традиційний список інгредієнтів виглядає наступним чином:
- Свіжозварена міцна кава - 80 мл.
- Ірландський віскі Jameson - 40 мл.
- Збиті вершки - 30 мл.
- Білий цукор - 1 ч.л.
Готують напій так: прогрівають келих, наливають у нього зварену каву, додають цукор і ретельно перемішують, щоб він розчинився. Потім додається порція віскі "Джемесон", а зверху все прикрашається збитими вершками.
Особливості приготування «Айриш кава» в ЄвропіЖителі Європи, які обожнюють каву з додаванням молочних продуктів, трохи змінили оригінальний рецепт знаменитого коктейлю. Європейський варіант напою «Айриш кава» нагадує латте, але все-таки з переважанням віскі, а не молока. Кавова міцність у такому «Айриші» гармонійно поєднується з ніжним м'яким смаком вершків.
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
1. Чорна кава - 200 мл.
2. Віскі Jameson - 50 мл.
3. Жирні вершки або молоко - 2 ст.л.
4. Коричневий або підсмажений білий цукор - 1 ч.л.
Нагрітий келих необхідно наповнити гарячою міцною кавою, потім у ньому розчиняють цукор. Коли цукор розчиниться, потрібно додати віскі, добре перемішати і тонкою цівкою влити молочний продукт.
Якщо хочеться спробувати різноманітні варіації ірландської кави - варто побувати на святкуванні Дня Святого Патрика, який проводиться в Україні. А ще краще - відвідати свято, яке щорічно 19 липня триватиме в Фойнс. На батьківщині всесвітньо відомого напою збираються любителі кави та коктейлів, а також найкращі бармени, кожен з яких намагається довести неповторність свого рецепта Irish Coffee.