Що таке система Прозорро? » Новини Житомира
 
 


Що таке система Прозорро?

Автор: news_maker від 18-11-2021, 20:38, переглядів: 490


Щодня державні програми пропонують велику кількість тендерів на закупівлю техніки для офісу, громадського транспорту, медичного обладнання, IT-технологій, харчових продуктів, ліків та будівельних матеріалів. Щороку в рамках місцевих та державних бюджетів витрачаються мільярди гривень, щоб українське населення могло якісно навчатися, лікуватися та подорожувати. Для кожної країни публічна закупівля є величезним ринком, за який несе відповідальність держава. В Україні такий ринок повністю працює на прозорих умовах.

Сьогодні електронні торги є головною частиною закупівель Української держави. Але навіть у такій ситуації у багатьох людей виникає питання, що таке Прозорро і для чого потрібен цей сервіс.

Що таке сервіс Прозорро?

Сервіс Прозорро – це серверна база даних, до якої будь-якої миті можна долучитися у вибраному напрямку. Реєстрація в системі можлива лише через акредитований майданчик. Наприклад, можна скористатися Українською Універсальною Біржею tender.uub.com.ua, яка має багато позитивних відгуків. Така організація предметів закупівель дозволяє не втручатися державі в процес торгів, а також не дає їй відсівати учасників та надавати на них вплив.

Простими словами, система Prozorro – це зворотний аукціон, де учасники змагаються між собою, хто поставлятиме замовнику певну послугу чи товар. Виграє той учасник, який запропонує найнижчу ціну, при цьому технічні параметри послуги чи товару мають чітко відповідати вимогам замовника, які заявлені у документації тендеру.

Принципи роботи системи Прозорро

Робота системи Prozorro формується на трьох основних принципах. Це:

1. Усі бачать все. У сервісі кожен учасник повністю бачить процес закупок: починаючи від публікацій початку торгів та закінчуючи оголошенням переможців. Платформа немовби змогла відкрити темну завісу закупівель і дозволила учаснику докладно розглянути весь процес.
2. Конкуренція на першому місці. Саме завдяки Прозорро громадські закупівлі стали ринком конкуренції. Чим більша кількість учасників, тим вища конкуренція, завдяки чому досягається економія матеріальних коштів платників податків.
3. Партнерство у золотому трикутнику. Система Прозорро змогла об'єднати інтереси бізнесу, держави та соціального суспільства.

Платформа Prozorro є механізмом закупівель зі справді прозорими умовами.

У законодавстві України «Про публічні закупівлі» надана докладна інформація, що таке в системі Прозорро:

- онлайн торги;
- діалог між конкурентами;
- переговорний процес.

Онлайн торги – це головний процес закупівлі послуг чи товарів.

Діалог між конкурентами використовується в ситуаціях, коли замовник не може визначитися з технічною специфікацією робіт, що проводяться або, коли закупаються наукові дослідження, послуги. Переговорний процес застосовується лише у разі виключення при закупівлі витворів мистецтва чи проведенні архітектурних конкурсів.

Дізнатись більш докладну інформацію можливо, прочитавши закон України «Про публічні закупівлі».

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: