На Житомирщині відтворили події бою між армією УНР та більшовиками » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині відтворили події бою між армією УНР та більшовиками

Автор: news_maker від 21-11-2021, 10:47, переглядів: 723


20 листопада у селі Базар Народицької громади відтворили події бою між армією УНР та більшовиками. Реконструкцію бою, котрий відбувся 17 листопада 1921 року поблизу села Малі Міньки, приурочили до 100-річчя Другого зимового походу.

Про це Суспільному розповів співорганізатор реконструкції Роман Сладковський.

За словами Романа, до відтворення подій бою долучилися близько сорока людей. Щоб якомога точніше передати події столітньої давності, вони досліджували архівні документи.

"Однострої ми шиємо – вивчаємо архівні документи та статути і вже відповідно до них шиємо цю уніформу. Також є і спеціалізовані магазини. Багато речей є оригінальних, таких, як гвинтівка Мосіна. Вона є оригінальною, копаною, стріляє тільки холостими набоями. Сьогодні в нас на полі бою був подетально відреставрований кулемет Льюїса. А так переважно всі бійці, які і бійці того часу, озброєні саме гвинтівками Мосіна", – говорить Роман Сладковський.

Студент Юрій Кіструга – один із тих, хто долучився до реконструкції бою. Каже: захотілося відчути себе воїном повстанської армії.

"Коли одягаєшся в таку військову форму, то почуваєшся так, наче потрапив у машину часу. Військово-історична реконструкція – це можливість перенестися у ті часи. Такі відчуття треба хоч раз у житті пережити. Оскільки це мій перший раз, то ще трохи контузить і закладає вуха. Але багато бійців Другого військового походу були рекрутами і теж вперше брали участь у військових битвах. Сьогодні я відчув себе одним із таких рекрутів", – розповів Юрій.

Вшанувати пам'ять учасників Другого зимового походу разом із другом приїхав військовий Максим Гаврилов. Каже, що історія боротьби Української повстанської армії надихає його та побратимів захищати незалежність України в нинішніх умовах.

"Ці трагічні події, які відбулися 100 років тому, надихають нас і зараз відстоювати нашу державу на сході країни. Це піднімає морально-психологічний дух. Хочеться продовжувати цю історію і показати, що Україна і надалі буде незалежною", – говорить Максим.

Другий зимовий похід, участь у якому взяли близько двох тисяч людей, та бій поблизу села Малі Міньки були останньою спробою армії УНР відновити українську державність.

"В Україні існував активний повстанський рух, щоб підтримати цей повстанський рух, армія УНР вирішила організувати такий похід, – каже історик Ігор Макарчук. – 100 років тому були сильні морози – армія УНР не отримала потрібну кількість зброї і не мала достатньо теплого одягу. Це негативно вплинуло на перебіг Другого зимового походу".

17 листопада 1921 року в бою перемогли більшовики. Близько чотирьохсот повстанців загинули. За кілька днів 359 полонених розстріляли біля села Базар.

"Частина тих, хто потрапив в полон, пізніше були розстріляні більшовиками. Їх конвоювали до Базару і з 21 по 23 листопада цих людей тут розстрілювали. Присуд виконували більшовицькі командири. Серед них був і Григорій Котовський. Частина вояків, які змогли вирватися з того оточення, відступили до Польщі. У подальшому вони опублікували свої спогади про ці події", – розповів Ігор Макарчук.







Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: