З січня житомирські школярі харчуватимуться по-новому » Новини Житомира | Новости Житомира
 
 

З січня житомирські школярі харчуватимуться по-новому

Автор: news_maker від 4-01-2022, 22:30, переглядів: 835


Ковбасним виробам та цукру – ні. М’ясу, овочам та фруктам – так. Із січня нового року стартує реформа шкільного харчування, і житомирські освітні заклади переходять на нове меню.

Чи готові школи до нових стандартів харчування? Що важливого зроблено для його впровадження? Чим тепер харчуватимуться учні та як самі діти оцінюють нові страви у шкільному меню? Це ми подивилися на прикладі ЗОШ №28 ім. гетьмана Івана Виговського. Тут упродовж місяця випробовували примірне сезонне чотиритижневе меню на зимовий період, розроблене департаментом освіти відповідно до урядової постанови №305.

Яніна Глічевська, директорка закладу, впевнена: у впровадженні нового харчування у школах важливим є як модернізація харчоблоків та їдалень, так і роз’яснювальна робота для учнів і батьків щодо формування харчової культури. Таку інформаційну роботу у ЗОШ №28 активно проводять.

«Ми цьогоріч відремонтували їдальню та харчоблок, і для нас важливими були побажання дітей та батьків. У нас навіть був шкільний відеопроєкт «Здорове харчування – здорова нація». У своїх відеороликах діти показали, якою хочуть бачити їдальню.А ще ми проводили інтерв’ю та опитування, і діти розповіли, які страви вони хотіли б бачити. Важливо, що багато страв з нового меню збігається з побажаннями учнів. Батьки є вагомою рушійною силою в цьому процесі, бо саме вони можуть переконати дитину, що замість сосиски та ковбаси потрібно вживати м'ясо та рибу…», - говорить директорка закладу.

Сьогодні, приміром, дітям на сніданок пропонують салат із капусти з морквою і кукурудзою, гуляш із філе курки з горіховим соусом, макарони з овочами, кисіль із натурального яблучно-виноградного соку. Кухарка Євгенія Поліщук каже, у попередньому меню для порівняння значився б гуляш чи сосиска з макаронами, без овочів.

Першокласниця Владислава Каленюк всю страву з’їла: «Мені подобається м'ясо. Найбільше люблю котлети. А ще подобається, коли гречку дають і капусту». Майже «вилизана» тарілка після сніданку і в Джейсона Хашема. «Дуже смачний киселик. Найбільше люблю котлети», - каже хлопчик. Софійка Загляда теж старанно допиває киселик, а Андрійко Гуменюк хвалиться: коли дають м’ясні котлетки, він з’їдає аж три. Дітлахи люблять моркву, банани, мандарини, яблука. Все ж зізнаються, що декому не смакує зелений горошок і риба. Після сніданку малюки дружньо тричі вголос дякують персоналу кухні: сьогоднішні страви їм до душі.

«Не всі діти їдять рибні котлети, а м’ясні люблять всі… Зелений горошок не дуже люблять, натомість їм смакує кукурудза,- говорить Оксана Курта, класовод 1–го Ж класу. - Першокласники звикають до нових страв швидше. Про ковбасу і сосиски вони не запитують, бо їх не бачили. Батьки задоволені».

Заступниця директорки Олена Стрельченко відповідає у школі за харчування. Каже: батьки ознайомлені з новим меню, і попри те, що вартість харчування підвищилася, кількість дітей, які харчуються, не зменшилася, а навпаки. «У нас харчувалося 562 дитини, зараз ще збираємо списки, та охочих харчуватися вже є 586…. Раніше сніданок коштував 18 грн 30 коп., з яких 9 грн 20 коп. – це кошти місцевого бюджету, решта – батьків. Тепер сніданок коштуватиме 30 грн з копійками, з яких батьки сплачуватимуть 20 грн 47 коп., а частка місцевого бюджету у вартості харчування залишилася незмінною», - говорить пані Олена.

Влітку у школі відремонтували харчоблок та їдальню. На це залучили 500тис. грн коштів місцевого бюджету, спрямованих на поточний ремонт. Так з’явилася нові плитка та вентиляційна система, посудомийна машина, нові столи та підставки для відходів, кухонний інвентар, відремонтовано електромережі, оновлено овочевий та м’ясний цехи, кімнату для зберігання сипучих.

«Вчителі власноруч розмалювали стіни їдальні. Естетика – це теж важливо, бо коли гарно, то й апетит у дітей кращий. - показує керівниця закладу у їдальні настінний напис «Здорове харчування - це тренд». - Ось - чашка здорового харчування, побажання смачного, для стін обрали пастельні тони».

Освітяни закладу, причетні до організації шкільного харчування, свою фахову спроможність підвищували: відвідували семінари-тренінги та кулінарні майстеркласи.

Яніна Глічевська показує оновлене чотиритижневе меню для шкільних їдалень. Каже, страви дійсно стали різноманітнішими. «В раціоні збільшено кількість фруктів та овочів, м'яса… Заморожена овочева суміш, кисіль з натурального соку, запечені яблука, фрукти в сиропі… Введено гарбуз. Салат із гарбуза посипається насінням соняшника чи гарбуза, фрукти в сиропі. Немає цукру, менше солі. Діти люблять кукурудзу. Відсутні ковбаса та сосиски. Натомість – натуральне м'ясо… На сьогодні у нашому закладі навчається майже 2 тис. дітей, з них 938 – у початковій школі. Дехто залишається на ГПД. Тому до організації шкільного харчування ми підійшли серйозно».

Діти мають отримувати достатньо калорій, вітамінів та мікроелементів для активного росту та енергії навчатися. «Я завжди кажу: головне – те, що всередині організму. Тому їжа має бути корисною та привабливою. Якщо дитина з перших днів у школі отримуватиме корисні напої, фрукти, цільнозерновий хліб, мінімум цукру, - це, безумовно, позитивно вплине на дитяче здоров’я», - резюмує Яніна Глічевська.


















Категорія: Новини / Відео


загрузка...

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: