Обласна влада сприяє збереженню пам’яті про події Великої Вітчизняної війни » Новини Житомира
 
 


Обласна влада сприяє збереженню пам’яті про події Великої Вітчизняної війни

Автор: admin від 24-05-2013, 14:55, переглядів: 1 608

Обласна влада сприяє збереженню пам’яті про події Великої Вітчизняної війни

На цьому акцентувала директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ірина Басова 23 травня під час презентації книг «В огне войны. Житомир 1941-1944. Оккупация. Сопротивление. Освобождение» та «Stalag-358. Забытая трагедия житомирского „Освенцима“», у рамках якої відбувся і круглий стіл із питань увічнення пам’яті 65-ти тисяч загиблих військовополонених на території Stalag-358 (Богунія).
У заході також брали участь житомирський краєзнавець, голова обласної організації товариства охорони пам’ятників історії культури, директор видавництва «Волинь» Георгій Мокрицький, автори та співавтори книг – Владислав Кругляк і Андрій Савчук, завідувач архівом Служби безпеки України в Житомирській області Олена Онищук, представник редакційної колегії видання «Реабілітовані історією. Житомирська область» Євген Тіміряєв, головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Жанна Задорій, голова ГО «Історико-патріотичного об’єднання „Пошук“» Олександр Ловинюк, представники ВГО «Союз. Народна пам’ять» Ігор Слюсар і Андрій Гавченко, ветерани та діти війни, представники громадськості та засобів масової інформації.
Обидві книги видані у приватному краєзнавчому видавництві «Волинь». Поява збіглася з роботою над документальним фільмом про події 1941-1944 років, який і було представлено присутнім на початку презентації. «У контексті книги „В огне войны. Житомир 1941-1944. Оккупация. Сопротивление. Освобождение“ ми виокремили тему німецько-нацистського табору радянських військовополонених „Stalag-358“ і видали окреме невелике видання – „Stalag-358. Забытого трагедия житомирского “Освенцима”“, – оскільки мали на меті розповісти про трагедію наших співвітчизників, котрі проти своєї волі загинули у полоні. Ми збіглися думкою, що є потреба згадати цих людей і гідно увічнити їхню пам’ять, а також на місті колишнього концтабору „Stalag-358“ у Богунському районі встановити меморіальний комплекс», – зазначив краєзнавець Георгій Мокрицький, відкриваючи захід.
Дослідницька діяльність представників ГО «Історико-патріотичного об’єднання „Пошук“» та співавторів книг Владислава Кругляка та Андрія Савчука сподвигла до узагальнення зібраних документів і оприлюднення достовірної інформації про події Великої Вітчизняної війни. Владислав Кругляк розповів, що робота над виданням «В огне войны. Житомир 1941-1944. Оккупация. Сопротивление. Освобождение» тривала близько року, за цей час було опрацьовано тематичні матеріали обласного краєзнавчого музею, архівні дані обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича та свідчення очевидців тих жахливих подій. «Книга описує період Великої Вітчизняної війни з моменту вступу німців у Житомир 9 липня 1941 року до повного звільнення міста – 31 грудня 1943 року. У книзі розповідається про режим, який насаджували гітлерівці, завоювавши наші території, про звірства, вчинені окупантами, геноцид проти євреїв та інших представників місцевого населення», – зазначив він.
Прес-служба облдержадміністрації

Обласна влада сприяє збереженню пам’яті про події Великої Вітчизняної війни

Обласна влада сприяє збереженню пам’яті про події Великої Вітчизняної війни

Обласна влада сприяє збереженню пам’яті про події Великої Вітчизняної війни

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: