У Житомирі вшанували пам'ять полеглих ліквідаторів аварії на ЧАЕС » Новини Житомира
 
 


У Житомирі вшанували пам'ять полеглих ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Автор: news_maker від 27-04-2022, 19:03, переглядів: 1 935


У день 36 роковин аварії на ЧАЕС 26 квітня більше пів сотні житомирян прийшли до пам’ятного знаку "Пожежним, які врятували світ", аби вшанувати пам'ять полеглих ліквідаторів аварії.

У 1986 році зведений загін пожежних Житомирщини, який ліквідовував наслідки аварії, налічував 289 рятувальників. Живими на сьогодні лишилося 152 з них. Пожежник-ліквідатор Василь Зіновчук тоді був заступником начальника штабу з пожежогасіння в Житомирській області. Про аварію на четвертому енергоблоці ЧАЕС дізнався, коли був на зміні.

"Нам одразу зателефонували і повідомили про аварію. Але більшість інформації замовчували. У нас були прилади дозиметричного контролю – то вже навіть тоді, коли тільки поступило оповіщення про аварію, я включив дозиметр ДП-5В у нашому приміщенні на четвертому поверсі. І він почав показувати радіаційний фон. Після оповіщення ми по тривозі підняли увесь особовий склад і готували зведений загін", – розповідає Василь Зіновчук.

На ліквідацію наслідків аварії у 1986 році Житомирський зведений загін виїхав 9 травня. В селище Іванків житомирські рятувальники приїхали міняти загін з Чернігова.

"Вони, на жаль, отримали дозу опромінення, яка була гранична на той час", – каже Василь Зіновчук. – Я був у якості заступника начальника зведеного загону по службі і дозиметричному контролю. Робота була дуже широка. І воду відкачували, і подавали воду на бетон. І гасили пожежі, які виникали й у тридцятикілометровій зоні, тому що на той час була сильна спека. І тоді ми не вважали, що це були героїчні вчинки, просто кожен виконував свою роботу так, як і зараз наші хлопці тушать пожежі, а їм стріляють у спину. А що зробиш? Така наша робота".

"З 289 пожежних – на той час молодих хлопців з Житомирщини, – які у травні місяці 1986 року брали участь у ліквідації наслідків аварії, на превеликий жаль, на сьогоднішній день 137 пішли з життя. І на сьогодні у кожному гарнізоні нашої області згадують ці трагічні дні та часи. І згадують наших ліквідаторів", – каже начальник головного управління ДСНС України в Житомирській області Ігор Нікітчук.

Вшанувати пам'ять полеглих ліквідаторів аварії на ЧАЕС до пам'ятника "Пожежним, які врятували світ" прийшли понад пів сотні житомирян.

"На сьогоднішній день забувати тих, хто віддав своє життя – це неправильно, – каже Василь Зіновчук. – Треба пам'ятати їх. Вони живуть у наших серцях, допоки ми їх пам'ятаємо".

«Режим знову намагався втрутитися в стратегічний об’єкт, ЧАЕС. Натомість — орки відхопили там радіації. А нашим військовим вдалося повернути світові впевненість та безпеку, повернути контроль над Чорнобильською АЕС. Ми завжди пам’ятатиме тих, хто ліквідовував наслідки катастрофи…
Ціною власного життя та здоров’я! Завжди пам’ятатимемо тих, хто рятував світ!», — каже міський голова Житомира Сергій Сухомлин.








Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: