На Житомирщині сапери проводять роботи з розмінування » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині сапери проводять роботи з розмінування

Автор: news_maker від 5-05-2022, 17:24, переглядів: 1 199


На Житомирщині саперний підрозділ 115 бригади територіальної оборони продовжує роботи з розмінування півночі області. Військові працюють у районах, де перебували російські війська. Відступаючи, росіяни мінували не лише дороги та поля, а й побутову техніку у будинках людей, а деякі обійстя перетворювали на невеликі склади артилерійського озброєння.

Про це Суспільному розповів старшина інженерної роти Андрій Ільчук.

За його словами, на один квадратний метр території сапери витрачають кілька годин. Відступаючи, російські війська мінували все, що бачили. Зокрема, дуже часто сапери знаходять протипіхотні міни МОН-50 та МОН-100, які заборонені Женевською конвенцією.

"Знаходили заборонені протипіхотні міни, а також ручні гранати, – каже Андрій Ільчук. – Є дуже багато снарядів, які не розірвалися. Навіть на пральні машини ставили ручні гранати РГД-5, Ф-1 – це для того, щоб травмувати велику кількість населення".

Лісова дорога всіяна протитанковими мінами, які залишили російські військові. Сапер Василь каже, якщо на таку міну наїде автівка, то шансів вижити у пасажирів не буде.

"Якщо на цю міну наїде будь-який цивільний транспорт, то від машини залишиться одна рама і то шматками, – каже Василь. – Міна спрацьовує при 150 кілограмах навантаження, але міни старі, тому на цю вагу особливо розраховувати не варто, вона може спрацювати і на 100 кілограмах, а це вже може бути вага людини".

Протитанкові міни знешкоджують з подвійною обережністю. Боєприпас за допомогою спеціального приладдя висмикують із місця, де встановлена міна. І лише після цього сапери виходять і починають свою роботу. Командир підрозділу саперів Дмитро каже, що під протитанковою міною може знаходитися ще один боєприпас, це пастка для саперів.

"Є способи встановлення спочатку протипіхотної міни, а наверх на неї ставлять протитанкову – це пастка для сапера, в першу чергу, – каже Дмитро. – Сапер підходить, починає знімати, не перевіривши, піднімає протитанкову міну і все – вибух. У кращому випадку відриває пальці, руки".

Окрім протитанкових мін, росіяни залишили по собі багато протипіхотних боєприпасів, деякі з них є забороненими. Наприклад, так звані, стрибаючі міни. Їх дуже часто підривають лісові звірі.

"Є дуже багато розтяжок, – каже Дмитро. – Росіяни ставлять заборонені міни ОЗМ-72, які підстрибують і в радіусі 40 метрів знищують все живе. У нас були випадки, коли з 20 мін, встановлених ворогом, 19 знімали звірі, підривалися на цих мінах".

Нині військові закликають місцеве населення не ходити в ліс, а також не пересуватися ще не розмінованими стежками та дорогами, адже перевірка та розмінування повністю всієї території може зайняти не один рік.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: