Помер історик та краєзнавець, почесний громадянин Новограда-Волинського Іван Тригуб » Новини Житомира
 
 


Помер історик та краєзнавець, почесний громадянин Новограда-Волинського Іван Тригуб

Автор: news_maker від 16-05-2022, 21:57, переглядів: 1 019


14 травня на 86 році пішов із життя почесний громадянин Новограда-Волинського, почесний краєзнавець України, історик Іван Тригуб.

Про це на своєму офіційному сайті повідомила Новоград-Волинська міська рада.

Іван Тригуб досліджував питання голодомору, колективізації та депортації, а також діяльність УПА на Житомирщині.

"Проблемною темою, якою займався Іван Лукич, було усунення "білих плям" в історії міста Новограда-Волинського та історії країни. Світла пам’ять про Івана Лукича назавжди залишиться у серцях усіх, хто його знав", – йдеться у дописі.

Іван Тригуб народився на Київщині. Закінчив Ужгородський університет за спеціальністю "вчитель історії", працював у Новоград-Волинському промислово-економічному технікумі.

Все життя займався краєзнавством, був членом Новоград-Волинського регіонального відділення Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині та членом Національної спілки краєзнавців України.

У 2020 році презентував фундаментальне видання "Звягельщина в терорі 1930-х років", над яким працював не один десяток років. Видання містить 600 сторінок опрацьованих архівних матеріалів, праць пошуковців, свідчень і спогадів сотень людей про більшовицький режим на прикордонній в ті часи території. Книга складається із шести основних і двох додаткових розділів, серед яких "Економічне підґрунтя терору", "Всі кола більшовицького пекла", "Мартиролог жертв, замучених комуністами в 30-х роках".

Іван Тригуб активно долучався до різних науково-краєзнавчих конференцій, публікувався у місцевих засобах масової інформації.

Співавтор книг: "Там, де Звягель стоїть" (2004 рік), "Голгофа. Звягельщина 1933 років" (2007 рік), "Новоград-Волинський. Історія міста" (2010 рік).

Автор багатьох наукових статей, зокрема, "З історії народонаселення Звягеля", "Так було в 41-му", "Освячене її духом", "Творці голодомору", "Колективізація і обгороджування. Паралелі", "Форсована колективізація та її крах", "Колективізація і депортації "куркулів", "УПА на Житомирщині в світлі партійних документів", "А чи була упередженість?". Надруковані матеріали відображають велику працю краєзнавця щодо відкриття справжньої історії першої половини ХХ століття.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: