На 78-му році життя померла житомирська дитяча письменниця Марія Пономаренко » Новини Житомира
 
 


На 78-му році життя померла житомирська дитяча письменниця Марія Пономаренко

Автор: news_maker від 7-06-2022, 19:31, переглядів: 1 562


7 червня на 78-му році життя внаслідок тривалої хвороби померла житомирська дитяча письменниця Марія Пономаренко.

Повідомлення про це опублікувала на сторінці Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України у мережі Facebook Ярослава Гапонова.

Марія Пономаренко є авторкою понад півтори сотні книжок – збірок казок, віршів, п'єс, вистав.

"Вся її майстерність та поетична творчість насичена образами, поетичне рідне слово доступне для сприйняття та зрозуміле і цікаве дітям, завдяки чому вони із задоволенням читають її читанки, слухають її казки, вчать та декламують її вірші, співають пісні, ставлять музичні сценки та опери. Адже її твори для дітей, в першу чергу, відтворюють християнську мораль: чесність, порядність, виховують любов до батьків, до рідної землі, до України, сприяють формуванню інтелектуально розвиненої особистості кожної дитини, популяризації книги та дитячого читання", – сказано у повідомленні на сторінці обласної організації Національної спілки письменників України, членкинею якої була і Марія Пономаренко.

Марія Пономаренко народилася 8 березня 1945 року в селі Левків Житомирського району. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету імені Т.Г.Шевченка у 1970 році.

Працювала на Житомирському льонокомбінаті, редактором редакції радіомовлення, а згодом із 1963 по 2000-й роки – редактором багатотиражки "Текстильник Полісся".

Писала дитячу літературу. Авторка понад півтори сотні книжок, серед яких п’ять авторських читанок для дітей і вихователів дитячих садків, учнів початкової школи : "Подарунок", "Жайвір", "Сонячна країна – моя Україна", "Перлинка", "Усміхнений Сонях".

Марія Антонівна – лауреатка премії імені Наталі Забіли журналу "Малятко" (1987), імені Лесі Українки (2011), імені Олени Пчілки (2014), премії імені Бориса Тена (2021) та багатьох інших. Була членкинею Національної спілки письменників з 2000 року.

На своїй сторінці у мережі Facebook Житомирський обласний літературний музей повідомив, що прощання із Марією Пономаренко проходитиме 8 червня з 12 до 13 години у Свято-Михайлівському кафедральному соборі Житомира.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: