Робоча група визначить причини забруднення річки Крошенка » Новини Житомира
 
 


Робоча група визначить причини забруднення річки Крошенка

Автор: news_maker від 8-06-2022, 21:31, переглядів: 2 026


У Житомирі створили робочу групу через забруднення річки Крошенка. В середині травня у водоймі зафіксували масову загибель риби. Загибель риби та забруднення річки пов'язують із потраплянням у водойму стічних вод з полігону твердих побутових відходів. 7 червня члени комісії виїхали на місце.

Про це Суспільному розповів голова комісії, заступник міського голови Житомира Сергій Кондратюк.

За його словами, сьомого червня повторно відібрали проби води, аби точно визначити, що стало джерелом забруднення. Якщо у Крошенку, дійсно, потрапляє вода зі сміттєзвалища, то розглядатимуть питання будівництва фільтраційних установок.

"Джерела забруднення ми так і не побачили, переливу фільтрату зі сміттєзвалища немає, але є струмок, який тече вздовж нашого полігону і який потім потрапляє у річку Крошенка, – каже Сергій Кондратюк. – Ми визначили шість точок відбору проб. Після цього будемо збиратися й аналізувати результати цих проб. На сьогодні капітальні видатки поки що не фінансуються, тому фінансування – це складне питання, але я вважаю, що все це буде вирішуватися тим чи іншим способом".

Масову загибель риби та забруднення води у річці Крошенка зафіксували у середині травня цього року. Тоді співробітники рибоохоронного патруля, які виїхали на місце, зафіксували загибель понад ста особин риби та раків.

"Це товстолоб – 53 екземпляри, 18 екземплярів коропа, 11 карася, вісім особин плітки, шість екземплярів окуня та один екземпляр рака, – каже заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Іван Бондарчук. – Поблизу дамби на річці Крошенка тоді, дійсно, було видно струмок, який йшов зі сторони сміттєзвалища, вода в якому була темно-бурого кольору і мала неприємний запах, тому, ймовірно, це й могло стати причиною загибелі риби".

Результати відібраних проб води показали, що риба загинула внаслідок високої концентрації у водоймі аміаку та нітратів. Вміст цих хімічних речовин, за словами начальника відділу водних ресурсів екоінспекції Володимира Лисюка, вказує на те, що у річку потрапляє фільтрат зі сміттєзвалища.

"Ми більше чотирьох разів сюди виїжджали, відбирали проби води зі скиду, з цього струмка в річку Крошенка, – каже Володимир Лисюк. – Результати лабораторних досліджень підтверджують, що в скиді є велика концентрація забруднюючих речовин. Це може свідчити, що джерелом забруднення є саме фільтрат, який потрапляє з полігону. Ми визначаємо 10 показників – всі 10 цих показників є завищеними, тобто забруднення є".

Головний інженер комунального автотранспортного підприємства 0628 Андрій Кудак каже, що цьогоріч скиду інфільтрату у водойми вони не фіксували, проте ця вода з полігону твердих побутових відходів може потрапляти у річку й іншим шляхом – через ґрунтові води, тим більше, що навколо житомирського сміттєзвалища розташовано кілька боліт та струмків, які можуть акумулювати забруднену воду. Вихід із цієї ситуації – будівництво фільтраційних станцій. Їх потрібно щонайменше три, але вартість однієї такої установки складає близько мільйона євро.

"Якщо застосовувати технологію зворотнього осмосу із попереднім погашенням різними хімічними реактивами цього фільтрату, то ми можемо говорити про абсолютно прозору рідину, яка на виході буде набагато чистіша за воду з очисних споруд водоканалу, – каже Андрій Кудак. – Але для системи зворотнього осмосу характерно, що 70 відсотків води переробляється, а 30 відсотків залишається концентрату, який в подальшому можна перекачувати на тіло полігону для випаровування".






Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: