У Житомирській області новий урожай немає де зберігати » Новини Житомира
 
 


У Житомирській області новий урожай немає де зберігати

Автор: news_maker від 3-08-2022, 17:52, переглядів: 2 275


У Житомирській області триває збір урожаю зернових. Найбільша проблема цього року – збут зерна. Його немає де зберігати.

Про це Суспільному розповів аграрій Іван Шателюк.

За словами підприємця, зараз на складах його господарства лишається близько половини минулорічного урожаю.

"Немає куди сипати, – каже Іван Шателюк. – Сиплемо це, підгортаємо, кладемо вище. Половину нового урожаю мені не буде куди покласти. Ми зараз підкидаємо, щось там сунемо, пшеницю покладемо, а от сою і кукурудзу не буде куди покласти на зберігання".

Працівник сільськогосподарського підприємства Олександр Шатило показав кореспондентам заповнені зерном склади.

"На цьому складі в нас залишилася минулорічна соя і вже пакуємо сюди, тулимо і пшеницю, і ячмінь – свіжий урожай, – каже Олександр Шатило. – Немає куди, то ми кладемо і те, і те, все сюди. За мій досвід роботи на цю пору ще не залишалося ніколи стільки продукції, склади вже були готові під новий урожай".

За словами представниці обласного департаменту агропромислового розвитку Ніни Добринської, станом на 27 липня в області зібрали 14 відсотків урожаю. Водночас на складах області зберігається до 40% минулорічного зерна. Експорт зернових через морські порти ще не розпочався.

"Урядом та міністерством аграрної політики опрацьовані логістичні питання експорту зерна через наші західні регіони, – каже Ніна Добринська. – Крім того, зараз уже є домовленість з міжнародними партнерами, які нададуть нашій державі мішки для зберігання зерна. Це великі пластикові мішки, які вміщують до 200 тонн зерна в одній ємності. Зберігати зерно можна 12-14 місяців. Це трішки розв'яже проблему, бо сьогодні наші аграрії не мають де зберігати зерно. Крім того, порушили питання про створення міжнародного аграрного фонду, який буде закуповувати сільськогосподарську продукцію".

"Європа дуже зацікавлена, щоб українське зерно пішло і воно таки піде, і я так думаю, що аграрії свої гроші отримають і озимі посадять", – зазначив експерт з економічних питань Олег Пендзин.

Олег Пендзин каже, що попри наявний надлишок зерна в Україні, ціна на хліб не зміниться, а після відкриття морських портів і початку експорту урожаю, хліб подорожчає.

"Хліб таки буде іти в ціні, – каже Олег Пендзин. – Якщо остаточно будуть іти зернові конвої, то відсотків на 20 ціна на зерно піде вверх. Так, ми всі це відчуємо на хлібові, миттєво. Бо в хлібі багато складових. Але для аграріїв 15-20 відсотків однозначно в плюс піде, і я так думаю, що це буде середина серпня".

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: