За оформлення закордонного паспорта в Житомирі беруть потрійну плату » Новини Житомира
 
 


За оформлення закордонного паспорта в Житомирі беруть потрійну плату

Автор: news_maker від 27-02-2012, 19:19, переглядів: 2 760

За оформлення закордонного паспорта в Житомирі беруть потрійну плату

25.02.12 громадські активісти та представники засобів масової інформації відвідали представництва відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ВГІРФО) та перевірили як здійснюється процедура оформлення документів.

Ціллю даного рейду була перевірка фактичного дотримання «Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення», затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 31 березня 1995 р. N231.

За результатами перевірки було встановлено, що замість одного передбаченого постановою платежу – державного мита в сумі 170 грн., громадянам надають п’ять рахунків на оплату різноманітних послуг. Присутню працівники ВГІРФО та ДП «Інформ-Ресурси» не змогли пояснити призначення всіх платежів, натомість, на камеру зауважили, що не всі вони є обов’язковими, про що обов'язково наголошують громадянам.

Поцікавившись в громадян, що перебували в черзі, які вже мали квитанції про сплату послуг, з’ясувалось, що жодної роз’яснювальної роботи з ними не проводилось. Вручивши 5 рахунків людей одразу направляли до відділення банку.

«Запитавши, які документи потрібно подати для оформлення закордонного паспорта та які платежі сплатити, мені надали низку заяв та 5 рахунків. У наданих заявах я начебто прошу надати мені платні послуги, яких я насправді не потребую і надання яких не вимагається постановою КМУ 231, що окреслює порядок оформлення закордонного паспорта», - коментує практику свого візиту один з «ревізорів» Віктор Чупров, що особисто намагався оформити паспорт. «Лише знання нормативної бази допомогло мені відстояти свою позицію та зекономити кошти», - додає Віктор.

Як роз’яснив співорганізатор моніторингу Дмитро Ткачук: «Перелік рахунків, які надаються громадянам містить в собі, як обов’язкові так і взагалі здирницькі платежі. Зокрема:

1) Ніхто не зобов’язаний при оформленні паспорта здійснювати проплат за поліс страхування (75,00 грн.)

2) Паспорт є власністю держави, а отже громадяни не повинні оплачувати вартість бланку (150,00 грн.)

3) Кожен особисто може заповнити бланки передбачених документів, прикласти 2 фото і йому не доведеться сплачувати 87,15 за послуги ВГІРФО.

Та особливо обурює плата за «представницькі послуги» ДП «Інформ-Ресурси». Прийшовши до державного відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, людям “пропонують”, ще й заплатити 166,30 грн. за вигадані послуги іншого підприємства, що є нечуваною нахабністю.»

Після моніторингу та діалогу зі співробітниками ВГІРФО організатори провели експеримент: в присутності громадських активістів працівники ВГІРФО більше не вимагали від громадян сплати частини зайвих платежів і навіть повертали їх тим, хто встиг переплатити.

«Демократичний Альянс» та ЖОГО «Дозор» й надалі контролюватимуть дане питання і вимагають від працівників МВС навести лад у свої структурі: належним чином оформити інформаційні стенди та припинити здирництво з громадян.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: