Волонтери з Нідерландів передали Житомирській обласній лікарні 300 коронарних стентів » Новини Житомира
 
 


Волонтери з Нідерландів передали Житомирській обласній лікарні 300 коронарних стентів

Автор: news_maker від 21-10-2022, 08:54, переглядів: 1 878


300 коронарних стентів для відновлення прохідності судин при інфаркті міокарда передали Житомирській обласної лікарні волонтери з Нідерландів.

Про це Суспільному розповів медичний директор обласної лікарні Віталій Хоменко.

За його словами, отриманих стентів вистачить на рік – для проведення операцій як ургентним хворим, так і пацієнтам з передінфарктним станом.

"Стосовно самого стентування, то ми для наших невідкладних пацієнтів за державними програмами маємо дані витратні матеріали, тобто пацієнти забезпечені. З пацієнтами, які поступали сюди, це є проблемою. Бо це лягає на плечі лікувального закладу. Відповідно, ці стенти будуть використовуватися для ургентних хворих. І ми матимемо такий ресурс для того, щоб зробити такі оперативні втручання безкоштовними для планових пацієнтів", – каже Віталій Хоменко.

Операцію стентування зазвичай проводять пацієнтам з ішемічною хворобою серця, яка проявляється болями в ділянці серця і призводить до того, що в людини виникає гострий інфаркт міокарда.

"Стенти використовуються в двох випадках: коли настає сам інфаркт, а також в планових ситуаціях. Мається на увазі, коли справа ще не дійшла до пошкодження серцевого м'яза, до розвитку інфаркту. Тоді постає питання двох способів лікування: або відкрита операція, або малоінвазивне втручання за допомогою своєчасного встановлення стенту в коронарну судину. Таким чином проводиться профілактика такого тяжкого ускладнення, як інфаркт міокарда", – розповів завідувач відділення обласної лікарні Роман Борущак.

Валентину Дідківську з інфарктом госпіталізували вночі з 16 на 17 жовтня. Пацієнтці одразу зробили операцію стентування. Жінка каже, що зараз почувається добре, виписати з лікарні її планують 21 жовтня.

"Ніколи над цим не задумувалась і не думала, що у мене є проблеми з серцем. Спочатку подумала, що це шлунок. Які були дома ліки для порятунку шлунку, я всі пила. О другій години ночі в мене був такий різкий біль, що я не знала, що робити. Людина, яка приїхала на швидкій, одразу зрозуміла, що у мене проблеми з серцем. Фельдшерка на основі тієї кардіограми, яку мені зробила, сказала, що у мене інфаркт. Коли ми приїхали сюди, жодної секунди затримки не було. Але, чесно кажучи, від болю я вже багато чого не пам'ятаю. Мені здається, що я була в напівсвідомості", – каже жінка.

Щорічно в області реєструють близько тисячі пацієнтів з діагнозом "інфаркт міокарда", говорить завідувач кардіологічного відділення обласної лікарні Микола Кушнір.

"Відсьогодні ми вийшли на показник – більше половини інфарктів ми лікуємо швидко, у так званий терапевтичний час. Тобто в те вікно, коли ми маємо можливість надати кращі результати по лікуванню гострого інфаркту. Щороку в нас в клініці ми стентуємо близько 450 гострих випадків інфарктів", – розповів Микола Кушнір.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: