У Житомирі відкриється фотовиставка француза, який попри війну залишається в Україні » Новини Житомира
 
 


У Житомирі відкриється фотовиставка француза, який попри війну залишається в Україні

Автор: news_maker від 9-03-2023, 11:16, переглядів: 242


На світлинах легко упізнати Бучу, Бородянку, Ірпінь, Маріуполь та Житомирщину, усе це Жакі Леба зафіксував на свою камеру, аби показати світові правду про війну в Україні.

«Я вважаю себе патріотом і у Франції я хочу показати всі жертвоприношення, які робить путін», — каже французький кінорежисер-документаліст та фотограф Жакі Леба.

Неподалік Житомира, у невеликому селі Тетерівка фотограф оселився ще чотири роки тому, а все тому, що знайшов тут своє кохання. Хоча спершу приїхав сюди, аби створити фільм про Чорнобильську трагедію й водночас показати красу України.

«Цей фільм вийде у травні і буде називатися «Забута земля». Він буде представлений у 840 кінотеатрах Франції і також буде турне в Канаді», — говорить французький кінорежисер-документаліст та фотограф Жакі Леба.

Та від початку війни довелося показувати трагедії мирного населення, тож кожна із картин – має свою історію.

«Це страждання жінки, матері, дружини, яка ніколи не побачить свого чоловіка, сина, батька. Кожна фотографія – це справжній шок. Ось я дивлюся на дівчинку, це діти, які більше не можуть посміхатися. В суботу я також представлю свій фільм, який я зняв за цією тематикою, який показує страждання людей і має відношення до цієї експозиції», — розповідає французький кінорежисер-документаліст та фотограф Жакі Леба.

Часто без дозволу у небезпечних місцях фотограф продовжував фільмувати те, що відбувається навколо, адже був одним із перших іноземних кореспондентів, який своїми фото ділився зі світовими ЗМІ й робив це безкоштовно.

«Я вважаю, що мої роботи унікальні, адже 13 телеканалів, серед яких телеканали Франції і Бельгії. Які просять в мене репортажі з України майже щодня. Мені ніхто не платить, я не хочу заробляти гроші на цій війні», — каже французький кінорежисер-документаліст та фотограф Жакі Леба.

Фотограф зізнається, Україна до Чорнобильської трагедії та до повномасштабного вторгнення була маловідома у світі і він понад усе хотів це змінити. А ще, сподівається, після перемоги, сюди вдасться залучити французьких бізнесменів до відновлення країни та розвитку бізнесу. А сам, обіцяє, не покине Україну допоки не закінчиться війна.

«В лютому я побачив молодих людей в камуфляжі, які йдуть на війну, я побачив пристарілих жінок, які плели маскувальні сітки і тоді я сказав собі, що я не маю права залишити Україну. Україна надала мені хоробрість, якби я поїхав, я б більше не зміг дивитися у дзеркало», — згадує французький кінорежисер-документаліст та фотограф Жакі Леба.

У суботу о 11:00 в Житомирському обласному літературному музеї вперше в Україні відбудеться фотовиставка «Україна очима француза», вхід для охочих – вільний, а також буде представлений фільм «Повернення з України».

«Я думаю, що коли цей фільм вийде, українці будуть горді як вони показані у цьому фільм, адже це буде візитна картка України», — каже французький кінорежисер-документаліст та фотограф Жакі Леба.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: