На Житомирщині побільшало заповідних територій » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині побільшало заповідних територій

Автор: news_maker від 26-03-2023, 10:30, переглядів: 102


Загалом їх площа розширилася майже на 900 гектарів.

За відповідне рішення проголосували на сесії депутати Житомирської обласної ради.

Нові об'єкти природо-заповідного фонду створили в різних куточках Житомирського та Коростенського районів та навіть в самому обласному центрі.

«Дуб монастирський» та «Дуб Ігнатія Крашевського», котрі є окрасою центру Житомира, нині стали пам'ятками природи місцевого значення, через свій поважний вік.

Цінне дубове насадження в Богунському районі - тепер ландшафтний заказник місцевого значення «Дубовий гай».

На території філії «Коростишівське лісове господарство» ДП «Ліси України» створено лісовий заказник місцевого значення «Дубовець» загальною площею 525 га з середньовіковими чорновільховими та березово-дубовими лісові насадженнями, де охоронятимуть рідкісні види рослин, занесені у Червону книгу України: гніздівка звичайна, лілія лісова та коручка морозноковидна;а також тварин: підорлик малий, жук-олень.

Верба лапландська перебуватиме під охороною у гідрологічному заказнику «Глозна» філії «Білокоровицьке лісове господарство» ДП «Ліси України».

Угруповання, занесені до раритетних списків резолюції 4 Бернської конвенції (зарості крупних осок переважно без застою води, рівнинні та низькогірні сінокосні, мокрі або вологі луки, прирічкові чагарники, прибережні вербові ліси; заболочені хвойні ліси) охоронятимуться в гідрологічному заказнику місцевого значення «Гудюча криниця» та ландшафтному заказнику місцевого значення «Городоцький» на території Коростенського району.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Над Случчю» площею 29 га створили на лівому березі р. Случ на землях Миропільської селищної ради, де охоронятимуть типові для місцевості широколистяні лісів із значним природоохоронним, естетичним та історико-культурним значенням, а також популяції тварин та рослин, занесених у Червону книгу України, – підсніжника білосніжного, стрічкарки малинової, подалірія та живокоста серцевидного.

Крім того депутати проголосували за створення лісового заказника місцевого значення «Урочище «Зрубок» площею 40,9 га, ландшафтного заказника «Гальчинський» - 21 га, гідрологічного заказника «Малиновий мох» площею 4,9 га та розширили межі гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення «Урочище «Нивки» до 11,4 га, загальнозоологічного заказника місцевого значення «Берльоне» до 843 га, ландшафтного заказника місцевого значення «Лумлянський» до 84,6 га.

Варто додати, що на території Житомирщини налічується 268 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 142,2 тисяч га, відсоток заповідності становить близько 5%.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: