На Житомирщині формують добровільні пожежні команди » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині формують добровільні пожежні команди

Автор: news_maker від 19-04-2023, 20:00, переглядів: 129


Надзвичайні події виникали, виникають та виникатимуть. Коли ж країна живе в умовах війни, то вірогідність виникнення подібних подій зростає в рази, щодня, у різних куточках області. Один із найважливіших факторів успішної ліквідації наслідків надзвичайної події — вчасне виявлення. Коли ж іще на місці пожежно-рятувальним підрозділам допомагають добровольці, то це ефективніше в рази. Проте рух добровольців на Житомирщині лише зароджується.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС України у Житомирській області.

Згідно зі стандартами, час виїзду вогнеборців з крайньої точки до населеного пункту не повинен перевищувати 20 хвилин по ґрунтовій дорозі на швидкості 40 км/год. Для виконання цієї умови потрібна певна кількість добровільних або підрозділів місцевої пожежної охорони.

— Сьогодні на території Житомирської області функціонує 18 підрозділів місцевої пожежної охорони. Для ефективного та оперативного реагування на надзвичайні події потрібно 77 подібних підрозділів. Це можуть бути як добровільні пожежні команди, так і місцева пожежна охорона. Тобто в області немає навіть половини потрібної кількості таких підрозділів. Однак у наших сусідніх областях (Рівненській, Хмельницькій) кількість таких підрозділів сягає позначки 80-90. І там вони всі укомплектовані, — розповідає начальник відділу організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України у Житомирській області Дмитро Гаврилюк.

Добровольці — це особлива група людей, яка має сили й бажання бути корисним для своєї громади. Однак в Україні рух пожежних-добровольців важко порівняти з тим, яким він є в Європі. Зокрема, у Польщі історія руху добровольців сягає вже більше 100 років. Саме на прикладі польської моделі фахівці ДСНС стали впроваджувати створення добровільних пожежних команд на території Житомирської області.

У 2021 році Романівська та Стриївська громади області (Житомирського та Звягельського районів відповідно) увійшли в 20-ку переможців у міжнародному проєкті «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні». Зазначений проєкт започаткований Фондом міжнародної солідарності у рамках Програми «U-LEAD з Європою» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та розрахований на три роки. За мету організатори визначили для себе всебічну підтримку системи цивільного захисту населення в громадах України, зокрема шляхом формування добровільних пожежних команд, допомоги громадам у розробці програми покращення місцевої безпеки та навчальних візитів представників громад, Головних управлінь ДСНС України у відповідних областях громад-учасниць проєкту для вивчення польського досвіду у вказаній сфері.

— Якби не повномасштабна війна, то ще в 2022 році запрацювали б перші добровільні пожежні команди області. Автоцистерни, які Польща мала передати для вищевказаних підрозділів, надійшли в частини, які потребували поповнення пожежно-рятувальною технікою в період війни. Та й взагалі основні ресурси поляки кинули на допомогу військовим та постраждалим внаслідок війни українцям. Ми ж, у свою чергу, добровольців набрали, приміщення готові, але без пожежних автоцистерн підрозділи не можуть функціонувати, — продовжує Дмитро Гаврилюк.

Добровольцями можуть бути і хлопці, і дівчата віком від 18 років, у яких немає протипоказань по здоров'ю. Керівник формування встановлює графік чергувань. Упродовж доби на чергування мають заступати не менше двох людей (водій та пожежний). Виклик приймає начальник або його заступник. Повідомлення про надзвичайну подію можна ширити і в спільній групі, обравши один із месенджерів. Також до добровольців можуть приєднатися і всі ті, хто буде вільний в момент виклику. Прибути до місця надзвичайної події потрібно протягом 20 хвилин з моменту повідомлення.

Ще один важливий момент — це навчання та підготовка пожежних-добровольців. Опанувати навички пожежного-рятувальника можна і безпосередньо в Житомирі. Зокрема, у Навчальному пункті аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС України у Житомирській області. Навчальна програма розрахована на 140 годин і складається з 18 робочих днів. Слухачі опановують теорію, а потім відпрацьовують набуті знання на практиці. Теоретичну частину можливо пройти дистанційно, проте для практики обовʼязково слід прибути до закладу. Слухачі, які приїжджають з інших населених пунктів, мають можливість проживати безпосередньо в Навчальному пункті. На його території передбачені спальні місця та кухня. По закінченню навчання слухачі отримують свідоцтво встановленого зразка, яке надає їм право брати участь у гасінні пожеж.

Одне із завдань фахівців ДСНС не вимагати, а спонукати керівників територіальних громад до створення підрозділів добровільної та пожежної охорони. Потрібно розуміти, що подібні підрозділи є гарантами безпеки населення від проявів стихії. Однак для стабільного функціонування таких підрозділів досить важливо грамотно продумати систему заохочення добровольців, адже мотивація для виконання такої роботи має бути постійною. Від ефективного виконання такої роботи може залежати і чиєсь життя.



Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: