На Житомирщині пройшли навчання вибухотехніків: у фахівців з’явився новий робот-помічник » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині пройшли навчання вибухотехніків: у фахівців з’явився новий робот-помічник

Автор: news_maker від 22-04-2023, 14:13, переглядів: 129


У Житомирській області провели тижневі навчання вибухотехніків. Фахівців навчали керувати новим роботом, головне завдання якого виявляти небезпечні предмети в урбанізованій місцевості. Він заміняє саперів і береже їхні життя.

«Робот дає можливість відсутності прямого контакту з вибухонебезпечним предметом», — каже заступник начальника управління вибухотехнічної служби Національної поліції Максим Мовчан.

Робот приїхав до нас із Німеччини, його вага — 80 кг. Розрахований на роботу при температурі від -20 до +60 градусів за Цельсієм. Акумулятор має 2 батареї, що дає змогу працювати близько 10 годин поспіль.

Робот обладнаний трьома камерами: передня, задня і на моніторі. На відкритій місцевості оператор може знаходитись за кілометр до небезпеки. Вага, яку піднімає робот – до 30 кг.

Працює робот дуже повільно. Вибухотехніки кажуть, поспіх у їхній справі – найгірший ворог. Щоб навчитися керувати такою машиною фахівцям потрібен тиждень – найважче оперувати камерами, бо картинка не схожа на ту, що ми бачимо очима.

«Сказати, що це панацея – ні, не скажу. Людину не замінить ніхто, але якщо правильна людина знаходиться за пультом, то можна зробити дуже багато», — сказав головний спеціаліст управління вибухотехнічної служби Михайло.

Окрім пошуку вибухонебезпечних предметів на відкритій місцевості, робот може виконувати і складніші завдання – відкривати сумки, об’їжджати перешкоди, розбивати вікна. Корпус техніки не броньований, тож у разі потрапляння на міну ­– не витримає вибуху. Але у порівнянні з життям людини – це невелика ціна.

«На жаль, за цей тривалий вже час війни, ми маємо втрати безпосередньо серед наших саперів. Дійсно, ці машини, які нам передані, допоможуть виявляти вибухонебезпечні пристрої і їх знешкоджувати», — говорить начальник державного закладу Національна академія поліції Максим Каптенко.

Після демонстрації умінь робота на відкритій місцевості, ми перейшли в кілерхаус – там залізному саперові потрібно було знайти снаряд і знешкодити його. З чим він успішно справився.

Цього тижня керувати роботом навчилися 15 саперів. Вже скоро вони разом з новим помічником поїдуть працювати на деокуповані території.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: