Житомирська область може стати першою, де компенсацію за повністю зруйноване житло отримають усі громадяни » Новини Житомира
 
 


Житомирська область може стати першою, де компенсацію за повністю зруйноване житло отримають усі громадяни

Автор: news_maker від 1-05-2023, 19:05, переглядів: 161


Найближчим часом за зруйноване внаслідок збройної агресії росії житло українці зможуть отримувати компенсації. Відповідний законопроєкт ініціювала Олена Шуляк – голова партії «Слуга Народу». І саме Житомирщина, як один із відносно більш спокійних регіонів, може стати першою, що повністю отримає відшкодування.

«Зараз Кабмін розробляє підзаконні акти і вже 22 травня цей закон вступить в силу. Так склалося, що в нас не так багато капітально зруйнованого або вщент зруйнованого житла наших громадян. Сьогодні ми ставимо перед собою амбітне завдання, щоб наша область стала першою, в якій буде 100% компенсовано тим громадянам, котрі втратили житло», — каже Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Найбільших руйнувань в нашій області зазнав Коростенський район. А особливо північні громади. За участі їхніх голів та влади області у Житомирі пройшла нарада, на якій визначили подальші кроки для реалізації закону.

«Закон, ми розуміємо, що вже прийнятий. Залишилося лише почати реалізовувати цей закон. Тому ми плануємо з сьогоднішнього дня розмістити на всіх офіційних веб-ресурсах, на всіх сторінках, інформацію для громадян. Ми розуміємо, що частина в перші дні виїхала за кордон, не встигли, можливо, подати заявку, не встигли дооформити. Тому наразі повідомимо, щоб це все врахувати, провести знову інвентаризацію, щоб нікого не забути і щоб всім було компенсоване житло», — говорить голова Коростенської РВА Юрій Тарасюк.

Усього ж в області зареєстровано 166 домівок, котрі не підлягають відновленню. Найбільше – у Народицькій громаді, — 60. Другою за кількістю знищених будівель є Малинська.

«Стосовно пошкоджень. У нас в громаді їх понад тисячу, якщо бути точними, то 1074 об’єкти пошкодженні або знищені. В тому числі 58 – це ті, які повністю знищені або не підлягають відновленню. Це житлові будинки наших громадян і, на жаль, ця ситуація незворотна. Але сьогодні , завдячую керівництву нашої держави за те, що вони дійсно прийняли цей закон, який всі очікували. Найближчим часом ми очікуємо, що він остаточно запрацює і наші люди почнуть отримувати грошову компенсацію за своє пошкоджене майно», — сказав голова Малинської громади Олександр Ситайло.

Наступною є Овруччина. І якщо незначні пошкодження власними силами громада може покрити, відновити усі зруйновані домівки не в змозі.

«Для нашої громади це дуже важливий закон, який прийнятий нашим парламентом, підписаний Президентом. Це вселяє в людей надію про те, що буде відновлено відшкодування пошкодженого майна. У нас більше 70 авіаударів, більше 400 квартир, а це 42 багатоповерхових будинки, які пошкоджені. Практично більше 33 будівель критичної інфраструктури, 198 будинків приватного характеру і найголовніше, найбільше проблем з будинками, які зруйновані повністю, не підлягають капітальному ремонту та реконструкції. І цей закон дозволить ці питання врегулювати», — розповідає голова Овруцької громади Іван Коруд.

Отримати компенсацію можуть власники житла, замовники та інвестори, члени кооперативів і спадкоємці перерахованих осіб. Прийом заявок триватиме впродовж усього воєнного стану та ще рік після його скасування. Подати їх можна в додатку «Дія», а також в органах соцзахисту, ЦНАПах та в нотаріусів.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: