Тісна співпраця громади з місцевим бізнесом – запорука ефективного розвитку сучасного селища » Новини Житомира
 
 


Тісна співпраця громади з місцевим бізнесом – запорука ефективного розвитку сучасного селища

Автор: admin від 17-06-2013, 22:38, переглядів: 1 602

Тісна співпраця громади з місцевим бізнесом – запорука ефективного розвитку сучасного селища

Обласна рада VI скликання приділяє велику увагу роботі з територіальними громадами різного рівня, активізації обраного ними депутатського корпусу. Адже саме з села та селища починається місцеве самоврядування як таке. Розвиток громад на територіях селищних рад, які є своєрідними перехідними ланками між сільськими та міськими громадами, має свої особливості. В сучасному українському суспільстві селищу належить наздоганяти міста, забезпечуючи цивілізовані умови для повноцінного життєвого середовища – з централізованим водопостачанням та водовідведенням, газифікацією, наявністю всіх потрібних соціальних закладів. Водночас, селище має показувати приклад для жителів маленьких сіл щодо того, як можна власними силами створювати на своїй території нормальні життєві блага, умови для доступу до якісних освітніх, медичних послуг, віросповідання тощо.
Нині в області 579 сільських та 40 селищних рад. На території селищних рад проживає майже 148 тис. жителів, що становить 12,5% від загальної кількості населення області. У деяких селищах області кількість населення близька до населення міст або й навіть районів. Наприклад, у Новогуйвинській селищній раді Житомирського району проживає 12,8 тис осіб, а населення усього Лугинського району становить 17,9 тис. чоловік. Керуючись правилом, яке свідчить про те, що від активної територіальної громади, небайдужого селищного голови залежить добробут людей у населеному пункті, обласна рада прагне досягти у селищах області високого рівня взаємодії органів місцевого самоврядування та бізнесу.
З цією метою було проведене виїзне практичне заняття для селищних і міських (міст районного значення) голів у місті Малин і Малинському районі, де успішно розвивається унікальне селище Гранітне. Назва цього відносно молодого населеного пункту говорить сама за себе – селище промислове. Воно утворене наприкінці 20-х років минулого століття внаслідок появи місцевих підприємств. У 1987 році селище отримало статус селища міського типу.
Селищні та міські голови на власні очі переконалися, що сучасне Гранітне – це селище з розвиненою інфраструктурою та самодостатнім бюджетом. У ньому функціонує дитячий садок, розрахований на 60 діток, середня школа, у якій навчається 180 учнів, амбулаторія з новітнім сучасним обладнанням, працює бібліотека, у якій завдяки програмі «Бібліоміст» є комп’ютерне оснащення та Інтернет. У Гранітному проведене водопостачання протяжністю мережі 7,5 км та водовідведення протяжністю 7 км. Селище повністю газифіковане. З 1972 року на його території діють очисні споруди, які контролюють якість питної води, що надходить до домівок жителів Гранітного. Для економії витрат громада відмовилася від централізованого теплопостачання та перейшла на автономне опалення багатоквартирних будинків. Селищна рада з місцевого бюджету виділяла по 2,5 тис. грн. на придбання теплових котлів. У минулому році на двох вулицях Гранітного замінили освітлення, встановивши натрієві лампи по 150 Вт. Лампи випромінюють більше світла, але електроенергії витрачається менше.
Крім того, громада Гранітного ініціювала будівництво храму, яке нині триває швидкими темпами. Обрано старосту, яка займається збором коштів. Таким чином, люди самостійно зібрали понад 20 тисяч гривень. Постійну допомогу у будівництві надають місцеві підприємства, як-от: ПрАТ «Пенізевицький кар’єр» та ПАТ «Малинський каменедробильний завод», що входять до групи компаній «Юнігран». До слова, групу очолює депутат обласної ради Сергій Диняк. Ці ж самі підприємства облаштували у селищі футбольний стадіон із натуральним покриттям та самостійно його доглядають. Селищна футбольна команда «Будівельник» гідно представляє Гранітне на змаганнях районного рівня, а жителі вірять, що це тільки початок великого футболу.
Колеги запитують Гранітнинського селищного голову Миколу Курсу: як йому вдається залучати місцевих підприємців до життя громади, і він відповідає: «Жителі нашого селища переважно зайняті на великих місцевих підприємствах – близько 220 осіб працює у ПАТ „Пенізевицький кар’єр”, близько 320 – у ПАТ „Малинський каменедробильний завод”, майже 70 осіб – у „Юнігран-Сервіс” та „Юнігрант”, близько 55 – на залізничній станції „Пенізевичі»”. Їхнє життя тісно пов’язане з роботою цих підприємств, так само, як і історія заснування Гранітного. Протягом понад 80 років громада і підприємства йшли пліч-о-пліч і продовжують це робити сьогодні. Керівники підприємств підхоплюють всі починання громади. Все, що ми робимо для нашого спільного блага, починається з ініціативи місцевих жителів».
Голова обласної ради Йосип Запаловский ставить у приклад організацію життя в селищі Гранітне. Він закликає всіх керівників територіальних громад Житомирщини займатися створенням сприятливих умов передусім для розвитку підприємництва. «Будь-яка територія області може успішно розвиватися. Проте не для кожного населеного пункту підійде одна і та сама схема. Ми рекомендуємо територіальним громадам, їх керівникам розробляти та ухвалювати на сесіях місцевих рад власні програми соціально-економічного розвитку території, де були б повною мірою були враховані всі її природні та кадрові ресурси. Потрібно займатися залученням інвесторів, створювати для сприятливе бізнесове середовище. Самодостатні та успішні громади, заможні люди – головна мета нашої спільної діяльності», – зазначає голова обласної ради.
Прес-служба обласної ради


Тісна співпраця громади з місцевим бізнесом – запорука ефективного розвитку сучасного селища

Тісна співпраця громади з місцевим бізнесом – запорука ефективного розвитку сучасного селища

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: