Житомирський трамвай на 7-му місці за швидкістю руху, - дослідження » Новини Житомира
 
 


Житомирський трамвай на 7-му місці за швидкістю руху, - дослідження

Автор: news_maker від 10-02-2024, 15:26, переглядів: 102


Середня швидкість трамваїв в містах України становить 13,5 км/год. Цей показник не відповідає державним будівельним нормам ДБН Б.2.2-12:2019 "Планування та забудова територій", які передбачають маршрутну швидкість цього виду електротранспорту 15-20 км/год. Цього рівня досягають менше третини усіх чинних трамвайних маршрутів у країн, а серед міст - лише два міста, свідчить дослідження, проведене громадською організацією "Vision Zero", повідомляє сайт Асоціації “Енергоефективні міста України”.

Найшвидшими є трамвайні мережі Кривого Рогу (15,4 км/год), Києва (15 км/год) та Запоріжжя (14,7 км/год). На думку авторів дослідження, гарні показники цих міст викликані тим, що вони мають значно більшу кількість трамвайних ліній на відокремленому полотні та на вулицях без інтенсивного руху автомобілів, ніж інші міста. Найповільніше трамваї курсують у Дружківці (11,8 км/год), Львові (12,1 км/год) та Конотопі (12,2 км/год).

Що ж до Житомира, то через поганий стан рейок та застарілий рухомий склад середня швидкість становить всього 13,5 км/год (7 місце). Зауважимо, що трамваї подекуди мають виділені смуги, які значно пришвидшують рух маршрутом.

Рейтинг усіх міст виглядає наступним чином:






"Низька маршрутна швидкість є індикатором системних проблем: деградуючий стан інфраструктури, який не дозволяє рухатись швидше навіть відносно новим трамваям; неоптимальне планування вулиць, коли трамваї рухаються суміщено з автомобільним рухом й автомобільні затори блокують рух трамваїв; застарілий рухомий склад, який не здатний підтримувати швидкість в межах ДБН", – йдеться в дослідженні.

Показовим є приклад Львова, де міська рада активно працює над покращенням та популяризацією трамвая. Попри це, серйозні інфраструктурні проблеми та низка об'єктивних факторів (рельєф, криві малого радіуса, рух у спільному потоці з автотранспортом) створюють обмеження для швидкості трамваїв.

В рамках дослідження було враховано кількість зупинок на маршрутах та відстань між ними. Житомир в цьому рейтингу посів 3 місце з результатом 2,51 зуп/на кожні 1000 м. або в середньому 399 м між зупинками.



Як пришвидшити трамваї?



Для поліпшення трамвайного руху в містах України автори дослідження пропонують кілька рекомендацій органам державної влади та місцевого самоврядування. Передусім, центральним органам виконавчої влади необхідно визнати, що проблеми трамвайного транспорту мають загальнодержавний характер, а тому потребують дій на рівні держави у вигляді оновленої державної політики й механізмів фінансування.

По-друге, держава має створити механізми державного й міжнародного фінансування для оновлення трамвайної інфраструктури. І третя рекомендація на рівні держави стосується запровадження системи операційного фінансування громадського транспорту відповідно до Угоди про асоціацію та Регламенту ЄС 1370/2007 (зобов’язання з надання публічних транспортних послуг та оплата "транспортної роботи" операторам).

Оновлення інфраструктури є одним із найбільш критичних питань для розвитку трамвайних мереж в Україні.

Рекомендації ГО "Vision Zero" органам місцевого самоврядування передбачають наступні заходи:

- при ремонтах, реконструкціях та новому будівництві трамвайних ліній забезпечувати конструктивно відокремлений рух трамваїв від автомобільного потоку або таку організацію дорожнього руху, щоб розклад руху трамвая не залежав від завантаженості вулиць;
- забезпечити за допомогою організації руху пріоритет руху трамваїв на нерегульованих перехрестях та організувати адаптивне регулювання руху з пріоритетним проїздом трамваїв на перехрестях зі світлофорним регулюванням;
- переглянути розклади руху маршрутів в бік прискорення на лініях після реконструкцій, капітальних чи поточних ремонтів та після оперативного усунення технічних недоліків інфраструктури, що призводять до обмежень швидкості;
- оновлювати застарілий рухомий склад трамваїв на сучасний, що відповідає вимогам безбар’єрності та енергоефективності, зокрема із залученням (майбутнього) державного співфінансування міжнародних джерел.

Методологія дослідження



Команда ГО "Vision Zero" в межах "Дослідження трамвайних систем у містах України у 2023 році" проаналізувала 13 із 18 наявних в Україні трамвайних мереж (без окупованих міст). Ці системи складаються зі 106 маршрутів загальною протяжністю 2103 км.

Праця не враховує лінії швидкісного трамвая, оскільки цей вид транспорту не є міським трамваєм й скоріше належить до категорії LRT (Light Rail Transit). Цей вид транспорту в Україні діє в Києві та Кривому Розі. Для цих міст враховано дані лише з маршрутів звичайного трамвая.

Дослідження проведено на основі паспортних даних трамвайних маршрутів та розкладів руху, наданих комунальними підприємствами-перевізниками. У містах, в яких комунальні підприємства відмовились у наданні даних, автори дослідження змушені були користуватись іншими джерелами, що могло вплинути на точність даних та похибку результатів.




Категорія: Транспорт

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: