Чому темніють зуби: основні причини та що з ними робити
 
 


Чому темніють зуби: основні причини та що з ними робити

Автор: news_maker від 10-03-2024, 23:18, переглядів: 2


Фото: https://cis.ua/

Красива посмішка викликає захват і захоплення. Потемнілі зуби теж привертають увагу, але викликають уже прямо протилежні емоції. Щоб визначитися з розв'язанням проблеми, потрібно насамперед зрозуміти, в чому основна причина. Тільки завдяки правильній діагностиці стоматолог зможе запропонувати спосіб як повернути усмішці колишню красу.

Причини потемніння зубів



Далі описано найчастіші причини того, чому зубна емаль тьмяніє або навіть чорніє.

Недотримання правил гігієни



Найпоширеніша причина виникнення почорнінь на зубах. Небажання регулярно чистити зуби ризикує призвести до того, що на зубах скупчуються бактерії та частинки їжі. Якщо це триває тривалий час, зуби поступово починають темніти.

Куріння



Друга за поширеністю причина. У курців зуби спочатку жовтіють, потім набувають темно-коричневого відтінку через смолисті речовини, присутні в тютюновому димі. Часто чищення вибілювальною зубною пастою неефективне, найкращим варіантом тут буде звернутися до стоматолога-гігієніста. Професійне чищення, на відміну від абразивної пасти, не шкодить зубам. Ба більше, під час процедури буде заодно усунуто відкладення зубного каменю.

Демінералізація дентину



У разі зловживання солодощами та нерегулярної гігієни ротової порожнини тканини зуба починають швидко втрачати мінеральні речовини. Це призводить у підсумку не тільки до потемніння емалі, а й до розвитку каріозного процесу. Примітно, що карієс може розвинутися навіть під пломбою, через що вона може з часом випасти, і туди потрапить інфекція. Лікуванням карієсу рекомендується зайнятися ще до того, як зуб заболить. В іншому разі знадобиться лікування коренів. Зі свого боку, це може стати ще однією причиною потемніння.

Прийом деяких ліків



Встановлено, що потемніння зубів може бути спровоковано деякими препаратами. Наприклад, це антибіотик під назвою тетрациклін. Оскільки ця речовина накопичується в самих зачатках зубів, для дорослих вона не є проблемою. Однак її не можна приймати під час вагітності.

Травмування або стертість зубів



У першому випадку почорніли зуби скоріш за все після ушкодження пучка судин і нервів. Зуб дуже швидко змінює свій колір через проникнення крові в порожнину. Потім темніє ще сильніше, коли тканини починають розпадатися.

У другому - причиною може стати як неправильний прикус, так і природне старіння організму. З цими проблемами сьогодні здатна впоратися ортодонтична та естетична стоматологія. Наприклад, це встановлення брекет-систем, керамічна реставрація тощо.

Вживання фарбувальних продуктів і напоїв



До числа таких входять чорний чай, кава, вино і навіть трав'яні настоянки, а також ягоди й деякі овочі. Наприклад, буряк. Відмовлятися від їхнього вживання немає потреби, достатньо буде чистити після них зуби, і час від часу використовувати вибілювальну зубну пасту. Досить буде і разу на тиждень. В іншому разі підтримувати здоровий колір зубів самостійно вже не вийде, і доведеться звертатися до стоматології.

Ендемічний флюороз



У декого це може викликати здивування, але зубний ряд може потемніти навіть від захворювання, викликаного перевищенням норми вмісту фтору в питній воді. Естетична стоматологія в цьому разі практично марна. Рекомендується терапевтичне, а іноді й ортопедичне лікування, залежно від тяжкості захворювання.

Як усунути потемніння зубів?



Незалежно від того, потемнів тільки один зуб або кілька, потрібно записатися на прийом до стоматолога. У процесі огляду лікар зможе визначити причину, поставити діагноз і призначити лікування.

Розібравшись, чому темніють зуби, треба розглянути способи усунення проблеми:

- Професійна чистка. Виконується, якщо причина потемніння в зубному нальоті. У сучасних стоматологіях гігієна проводиться, в основному, за допомогою ультразвуку.
- Відбілювання. Допомагає відбілити емаль на кілька тонів, ефект при цьому зберігається мінімум на рік.
- Вініри, коронки. Цей метод застосовується, коли естетична стоматологія нездатна вирішити проблему. Наприклад, вініри виправляють візуальні проблеми зони посмішки.
- Лікування карієсу. Часта причина потемніння. Після лікування виконується реставрація зубної одиниці - очищення порожнини та пломбування.



Нерідко пацієнти намагаються вирішити проблему без допомоги стоматолога та взагалі уточнення, чому зуби чорніють. Самолікування проводиться просто в домашніх умовах, за допомогою абразивної зубної пасти. Однак її неправильний вибір і безконтрольне використання може завдати серйозної шкоди зубній емалі. У підсумку все стане тільки гірше. Ефективно і безпечно впоратися з проблемою потемніння зубів можна тільки за допомогою професіоналів. Особливо, якщо зуби чутливі.

Ще один привід звернутися в стоматологію - симптоматика. Важливо пам'ятати, що навіть невелика темна плямочка на зубі здатна стати першою ознакою розвитку захворювань, які не можна залишати без лікування. Своєчасне звернення до фахівця врятує ситуацію.

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: