У Житомирі встановили першу газопоршневу станцію, яка вироблятиме електроенергію та тепло » Новини Житомира
 
 


У Житомирі встановили першу газопоршневу станцію, яка вироблятиме електроенергію та тепло

Автор: news_maker від 27-06-2024, 12:49, переглядів: 63


В Житомирі на одному із об’єктів комунального підприємства "Житомиртеплокомуненерго" встановили першу газопоршневу станцію. Проєкт реалізували за підтримки американського агентства з міжнародного розвитку USAID. Станція потужністю 600 кіловат, окрім електроенергії, буде давати і тепло, повідомляє Суспільне.

Про це журналістам розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

З його слів, такі станції під час екстрених ситуацій допоможуть відновити маневрові потужності енергетики.

"Ця зима буде дуже складна, найскладніша. Тому раджу житомирянам запасатися і павербанками, і встановлювати в себе сонячні панелі. Атомна енергетика постійно виробляє один рівень електроенергії. І якщо немає споживання цієї електроенергії, вона не може швидко переключатися, давати більше чи менше. Балансуючі потужності майже знищені Росією і на сьогодні єдиний вихід для України — це швидко будувати газопоршневі станції і встановлювати газотурбінні станції", — сказав міський голова.

Газопоршнева станція готова до експлуатації, сказав Геннадій Барабашов, начальник дільниці комунального підприємства "Житомиртеплокомуненерго". За його словами, термін її цілодобової роботи до першого капітального ремонту 8 років.

"Газопоршнева машина споживає газ. Газ перетворює в теплову енергію. Обертається колінвал, він обертає генератор, генератор виробляє електроенергію. І електроенергія вже йде до споживачів, а споживач — це наш об'єкт", — сказав начальник дільниці.

Ця система, окрім електроенергії, виробляє тепло і може передавати в мережу. В Європейських країнах газопоршнева станція потужністю 1 мегават коштує 1 мільйон євро, розповів міський голова. За його словами, в березні 2024 року дві такі системи різної потужності Житомир отримав безкоштовно.

"Завдяки підтримці "USAID" ми отримали на місто 2 машини. Перша газопоршнева станція потужністю 600 кіловат. Інша — 1 мегават. Ця машина, окрім електроенергії, дає ще 600 кіловат тепла. І нам потрібно це тепло теж використовувати. Бо це набагато зменшує вартість гігакалорій для нашого комунального підприємства. І це нам дуже вигідно", — сказав Сергій Сухомлин.

За його словами, щоб все місто забезпечити електроенергією під час відключень, потрібно приблизно 10 газопоршневих станцій різної потужності. У листопаді Житомир отримає ще декілька таких станцій потужністю до 33 мегават.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: