У Житомирі безкоштовно ліки можна отримати тільки в комунальних аптеках » Новини Житомира
 
 


У Житомирі безкоштовно ліки можна отримати тільки в комунальних аптеках

Автор: admin від 3-07-2013, 16:53, переглядів: 2 218

У Житомирі безкоштовно ліки можна отримати тільки в комунальних аптеках

Єдиним підприємством, яке відпускає медикаменти за пільговими та безкоштовними рецептами, є аптеки КП «Фармація». Фінансовий план цього підприємства сьогодні, 03 липня 2013 року, затвердив виконавчий комітет Житомирської міської ради.

Аптеки, що виконують соціальну функцію, перебувають у складному фінансовому становищі, адже мають меншу націнку на лікарських засобах, сплачують більше податків та забезпечують безкоштовними ліками громадян пільгових категорій.

Проте, навіть за таких умов, комунальні аптеки виживають та намагаються вдосконалюватися. Як повідомив директор КП «Фармація» Олексій Ковтушенко, сьогодні відпуск медикаментів у комунальних житомирський аптеках здійснюється із мінімальною дозволеною законодавством націнкою – 10%. «Ця діяльність є збитковою, проте, соціально необхідною. Коштів, які виділяються на пільгове обслуговування окремих категорій громадян, катастрофічно недостатньо», – сказав керівник підприємства. Так, на одного постраждалого від аварії на ЧАЕС в рік на безкоштовні медикаменти держава виділяє 36 грн. Тому люди змушені займати черги, аби отримати безкоштовно ліки за пільговим рецептом.

Як повідомив Олексій Ковтушенко, КП «Фармація» розпочала свою роботу зі збитку. У 2010 році він сягав понад півмільйона гривень. Збиток виник ще у 2009-2010 рр., коли підприємство фактично не працювало, але працівникам нараховувалася заробітна плата. За 2 роки роботи підприємству вдалося скоротити заборгованість у понад 2 рази – до 220 тис.грн.

Крім забезпечення окремих категорій громадян безкоштовними ліками, «Фармація» сплатила у 2012 році понад 1,1 млн.грн. різних видів податків і зборів. У 2013 році планується підвищення цього показника до понад 1,2 млн.грн.

Олексій Ковтушенко підкреслив: крім погашення заборгованості підприємство у минулому році капітально відремонтувало 3 аптеки та 2 аптечні пункти.

Зокрема, найяскравішим прикладом є аптека №1 на розі вулиць Київська – Щорса. Аптека мала понад 600 тис.грн. боргів. Не виключено, що приміщення готувалося до приватизації. У 2012 році в непрацюючій роками аптеці проведено капітальний ремонт – і сьогодні вона працює прибутково та є однією із кращих аптек Житомира. Аптека відремонтована зі збереженням старовинного стилю. Також збережено і важливу для ветеранів та людей старшого віку функцію – телефонну довідку, за якою житомиряни мають можуть дізнаватися наявність та вартість ліків у різних комунальних аптеках міста, зателефонувавши на гарячу лінію.

Керівник підприємства наголосив на необхідності виділення коштів для ремонту й інших комунальних аптек і аптечних пунктів, адже за власні кошти підприємство, яке є єдиним у місті, що здійснює соціальне обслуговування житомирян, зробити не зможе.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: