Якщо раніше гроші танули на очах, то тепер вони випаровуються зі швидкістю думки. Найбільше вразили ціни на «домашні» продукти. Не новина, що ціни на них дуже зросли. Продавці кажуть, що і нинішні — не межа, продукти «з городу та хліва» продовжують дорожчати.
На Житньому ринку в Житомирі дідусь-продавець так припрошував придбати домашнього півника, що я вже майже погодилася. Він поспіхом кинув його у торбину і сказав: «З вас — 75 гривень». Пакунок мало не випав у мене з рук.
Відмовившись від «золотої» курятини, я відправилася у м’ясний павільйон. В обідню пору тут покупців значно менше, ніж продавців, тому останні намагаються активно привернути до себе увагу. Зокрема, коли я купувала яловичину, поруч продавець м’яса закликав: «До яловичини треба гарної свинини. Ідіть сюди, підберу. Дешевої й смачної». Потім він довго розказував, як готується справжній шашлик, і що лише з м’яса, яке продає він, страва буде найсмачнішою. За кілограм свинини того дня продавці правили 42-47 грн., ціна на сало була значно нижчою — 21-27 грн., за підчеревину просили в середньому 35 грн., за фарш — 40 грн. Телятина коштувала 50-57 грн., печінка — 55 грн., а язик — 75 грн. За баранину потрібно було викласти 40-60 грн.
Продавці торгуються неохоче. Спускають дві-три гривні хіба що після обіду. «Хочу все розпродати, — каже продавчиня Ганна. — М’яса нині — валом, завтра на прилавках буде свіженьке. То кому моє, вчорашнє, буде потрібне?».
Продавці сиру й сметани у другій половині дня також можуть поступитися гривнею на своїй продукції.
— Молочне спеку не любить, тому й намагаємося швидше продати, — пояснила одна із продавчиць з молочного павільйону.
Літрова пляшка молока коштувала 8 грн., а «півторачка» — 12 грн., за домашній сир просили 18-22 грн., «гладишкова» сметана оцінювалася у 12 грн., а сепараторна — у 16 грн. Найбільше вразила ціна на домашнє масло, яка дійшла до 75 грн. за кг. І не дивно, справжнє масло в наш час — це делікатес…
— Люди вже звикли, що час від часу ціни зростають. Простий народ вже й не знає, чого чекати, — розводить руками бабця Марина, жителька Житомирського району, з якою я познайомилися на ринку, біля намету із сільськогосподарською продукцією. — У мене кури «видали» п’ять десятків яєць, то я приїхала продати. Думала, по 12 гривень віддаватиму, а дивлюся — інші баби по 16-17 грн. за десяток просять. Але ви забирайте за 14-ять.
Яйця із птахофабрик коштують значно дешевше. Ціна коливається від 5 грн. 80 коп. до 10 грн. Звісно, що найдешевші більше схожі не на курячі, а на перепелині, але люди купують.
Утворюються черги за помідорами. Видно, що сезон консервації триває, бо беруть ящиками. Ціни на томати знизилися. Найдешевші я знайшла за 3 грн. 50 копійок. Звісно були й якісь «екзотичні» по 20 грн. За «домашні» помідори господарі правлять по 10 грн. за п’ять штук. Огірки на сьогоднішній день коштують від 5 грн. за кілограм, а «домашні» — 5 грн. за «купку». Найдоступнішими на ринку є кабачки.
— Акція! — кричав дідусь. — Три кабачки — за три гривні!
Сталими лишаються ціни на буряки — 4 грн. 50 коп., цибулю — 3 грн. 50 коп., капусту — 2 грн., моркву — 5 грн., перець — від 6 грн. за кілограм, баклажани — 4 грн., картоплю — 2-3 грн. за кілограм, цвітну капусту — 10 грн., часник — 18 грн. за кілограм.
Пенсіонерка Тетяна Мороз, яку я зустріла біля «акційних» кабачків, купує овочі та фрукти лише на базарі. Каже, що довіряє тільки перевіреним продавцям, бо вважає: у того, хто виростив продукцію сам, городина — без нітратів.
Продавці намагаються привабити покупців. Зокрема, мені траплялися рекламні написи: «Найсмачніший огірок», «Найкорисніша капуста», «Це смачно», «Це дуже смачно», «Супер смачно».
Зараз — сезон персиків, абрикос та нектаринів. На Житньому базарі житомирянам пропонують кримські персики по 11-12 грн. за кілограм. Є й персики значно більші за кримські, щоправда, й ціна їх вища — 20 грн. за кілограм. Нектарини коштують 18 грн.
— Базар — це не просто купівля-продаж, це — спілкування, — жартує Інна Тартар’ян, яка продає персики та виноград. — Обов’язково хтось розкаже про якісь свої справи чи на погоду поскаржиться, — розповідає молода жінка.
За її словами, зараз ціна на персики знизилася майже на 6 грн. Раніше вони коштували 17 грн. Але скоро сезон кримських персиків закінчиться і їх будуть везти з Туреччини та Іспанії. Ціна зросте.
Минає сезон ягід. Малину із власного саду господарі продають по 25 грн. за кілограм, за склянку чорниць просять 5 грн. Вже «банками» та «відрами» не продають. Кажуть, що так невигідно. Серед ягід на базарі увагу привертає шовковиця. Щоб поласувати нею житомиряни повинні заплатити 12 грн. за півлітрову баночку.
Полуниця помітно подорожчала, її ціна становить уже 15 грн. за літрову банку. Вигляд її «неважний» і знайти на базарі важко. Продавці кажуть, що це — останні ягоди цьогоріч.
Розпочинається сезон кавунів та динь. За кілограм херсонського кавуна правлять 1 грн. 80 коп. — 2 грн. 20 коп., кілограм дині коштує 3 грн. 50 коп.
На базарі з’явились і качани кукурудзи. Місцева кукурудза коштує 8-15 грн. за десяток. Проте продавці запевняють, що ціна згодом знизиться. Нагадаємо, що торік один качан кукурудзи коштував 2 грн.
Продається чимало живої риби. Вибір її вражає. Короп — 28-30 грн. за кг, товстолобик — 16, карась — 10-14 грн.
— У нас навіть соми бувають! — розповідає продавчиня. — По 35 грн. за кілограм.
На морську рибу ціни вищі. Оселедець коштує 22 грн. за кілограм, скумбрія — 35, хек — 32, форель — 72, горбуша — 44, минтай — 27, морожена мойва — 15, а морожені бички — 6 грн.
Відчутно подешевшали гриби лисички — 10 грн. за літрову банку, банани — 5-7 грн., лимони — від 12 грн. за кілограм та яблука, які нині коштують від 2 грн.